Analytici: Ekonomika neporoste

Koruna

Koruna

Ekonomika neporoste, v nejlepším případě se bude pohybovat okolo nuly. Tak nyní odhadují analytici vývoj českého hospodářství v příštím roce. Přitom každá desetina procenta se rovná jedné miliardě ve státním rozpočtu. „Dá se říci, že každé procento HDP znamená v příjmech veřejných financí zhruba 15 miliard korun, respektive 10 miliard přímo ve státním rozpočtu,“ říká hlavní ekonom Patrie David Marek.

Ekonomický vývoj je natolik nejistý, že se analytické týmy bank rozhodly vypracovaly hned několik scénářů vývoje. Jako první překvapila Raiffeisenbank, která v základním scénáři očekává v příštím roce propad ekonomiky o 1,2 procenta. Ačkoli se přidaly další banky a makléřské společnosti, predikce Raiffeisenbank zatím zůstává tou nejpesimičtější.

„Důvodem bude výrazné ochabnutí investiční aktivity, přičemž vláda bude šetřit a spotřeba domácností mírně klesne. Pro příští rok nemůžeme počítat s takovými impulzy, jako bylo zahraniční šrotovné,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Pokud se rychle obnoví důvěra v ekonomiku eurozóny, může být vývoj o poznání lepší, ale pokud se dluhová krize bude prohlubovat, tak i o dost horší,“ vypočítává.

Analytici UniCredit Bank věstí české ekonomice růst o 0,9 procenta a jsou tak z tuzemských institucí nejoptimističtější. „Uvedený růst je stále součástí našeho základního scénáře. Vnímáme, že pravděpodobnost alternativních scénářů roste, ale zatím v žádném z nich nepřevážila,“ řekl deníku E15 hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Minulý týden snížila odhad růst i Citibank. „Česká ekonomika podle nás poklesne o 0,1 procenta, což odráží především pokles průmyslové výroby. Ovšem jsou zde patrné tlaky na pokles až o jedno procento, pokud by vláda zůstala plně zavázána ke svému fiskálnímu cíli,“ řekl Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank.

David Marek z Patrie, počítá se čtyřmi scénáři. Základní počítá s růstem ekonomiky o 0,3 procenta, za předpokladu, že se dluhová krize eurozóny nebude nadále prohlubovat. Nejčernější počítá – při rozpadu eurozóny – s poklesem ekonomiky o osm procent.