Analytici: Letos ekonomika ještě zrychlí, napřesrok ale začne brzdit

Továrna Škody Power

Továrna Škody Power Zdroj: Archiv/Euro

Partnerští analytici České národní banky (ČNB) v září přepsali směrem vzhůru svá očekávání ohledně růstu tuzemské ekonomiky. Třináctka respondentů z řad domácích i zahraničních finančních domů oslovených centrální bankou počítá s tím, že domácí ekonomika letos vzroste o 4,1 procenta. Ještě v srpnu se analytici reprezentující očekávání trhu domnívali, že domácí ekonomika letos poskočí „jen“ o 3,9 procenta.

„Analytici očekávají v tomto roce silný růst investic, spojený s reakcí firem na sílící zahraniční i domácí poptávku. Dalším faktorem je snaha vlády o maximální možné čerpání fondů z Evropské unie.

Soukromá spotřeba sílí se zvyšující se zaměstnaností, růstem mezd a důvěrou spotřebitelů,“ uvádí zářijová zpráva ČNB o inflačním očekávání finančního trhu. Silnější vnější poptávka z Německa i dalších zemí eurouzóny podle expertů podpoří domácí průmysl a export, a to zejména automobilový sektor.

Graphical visualization of Cz GDP Annual Growth Rate

Zatímco letos věští odborníci Česku posvícení, v příštím roce má růstové tempo prudce zpomalit. Domácí ekonomika by tak měla povyrůst jen o 2,6 procenta. „Predikované zpomalení růstové dynamiky v příštím roce je důsledkem očekávaného propadu příjmů z evropských strukturálních fondů,“ dodává zpráva.

Ještě začátkem léta počítal průzkum ČNB s mírně rychlejším tempem, podle červnového průzkumu měla česká ekonomika v příštím roce povyrůst o 2,7 procenta. Relativně stabilní jsou naopak expertní prognózy inflace. Ceny by tak za letošní rok měly růst o 1,6 procenta.