Analytici: Slabá ruská ekonomika se podepíše i na českém HDP

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Očekávaný velmi silný pokles ruské ekonomiky, jehož předzvěstí je pád rublu, téměř jistě podle analytiků oslovených ČTK sníží objem vývozu do této země. Zároveň by pokles ruské ekonomiky mohl vést k oslabení růstu tuzemské ekonomiky, a to maximálně o 0,3 procentního bodu.

Propad by ale měly vykompenzovat mimo jiné nízké ceny ropy. Celkově oživení české ekonomiky tak není podle ekonomů ohroženo, je totiž taženo především domácí poptávkou a ne zahraničním obchodem.

„Pokud by ruská ekonomika ztratila v příštím roce tři procenta, mohlo by to podle mého názoru ukousnout z českého růstu okolo 0,3 procentního bodu,“ uvedl hlavní ekonom Ery Jan Bureš. I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška propad ruského HDP sníží růstu české ekonomiky o 0,3 až 0,4 procentního bodu. „Hloubku propadu ruského HDP je těžké odhadnout dřív, než dojde ke stabilizaci ceny ropy,“ upozornil. Růst českého HDP ekonomové v příštím roce odhadují kolem 2,4 procenta.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda očekává oslabení vzájemného obchodu Ruska a Německa a Ruska a zemí eurozóny, což bude mít zprostředkovaně vliv na český zahraniční obchod. „Na druhou stranu, tuzemská ekonomika roste v průběhu roku stále zřetelněji díky domácí poptávce, role zahraničního obchodu již není tak určující, jako byla například při krátkodechém oživení v roce 2011,“ uvedl.

Bureš: Padající rubl ovlivní export

Padající rubl sám o sobě podle Bureše ale nemá výraznější dopad na středoevropské ekonomiky. „Může ovšem způsobit problém individuálním exportérům, kteří fakturují v rublech a nemají své pozice zajištěné,“ dodal.

Za současných okolností je podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka slabý rubl pro Rusko přítěží, neboť zdražuje dovážené zboží pro firmy i domácnosti. „Z pohledu českých firem se prostor pro vývoz do Ruska dále zužuje. V říjnu se vývoz z ČR do Ruska v meziročním srovnání propadl o 18,5 procenta. Kvůli rublu se pokles může dále prohloubit,“ uvedl.

Naopak Česko z Ruska dováží především komodity, se kterými se většinou obchoduje v dolarech. „Pokles kurzu rublu tedy dovoz ropy, zemního plynu a dalších komodit nezlevní,“ dodal Marek.