Analýza potvrdila první případ nové varianty omikron v Česku

Varianta omikron se jeví jako nakažlivější. Moderna by mohla vyvinout novou vakcínu na začátku roku 2022.

Varianta omikron se jeví jako nakažlivější. Moderna by mohla vyvinout novou vakcínu na začátku roku 2022. Zdroj: ČTK

Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
Varianta omikron se jeví jako nakažlivější. Moderna by mohla vyvinout novou vakcínu na začátku roku 2022.
Probíhá testování na nový vir
Ženu z Nambie testují na nový vir omikron
5
Fotogalerie

Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu oznámila v pondělí liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ varianty v republice.

"Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd," řekla primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Video placeholde
Jak je to s léky na Covid? • Videohub

Premiér v demisi, Andrej Babiš (ANO) na twitteru o víkendu napsal, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do České republiky vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci, očkovaná. Podle televize Nova jde o šedesátiletou ženu z Liberce. Podle Babiše byla žena v Namibii s fotoexpedicí.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že s ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. V Olomouckém kraji zatím k dnešnímu dni nemají žádný případ koronaviru s variantou omikron. "Možný výskyt byl laboratorní analýzou odebraných vzorků vyvrácen,“ uvedla krajská mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.