Antimonopolní úřad řeší miliardový tendr na osvětlení v Praze

Veřejné osvětlení, ilustrační foto

Veřejné osvětlení, ilustrační foto Zdroj: Euro - Tomas Novak

Podpis zakázky na veřejné osvětlení v Praze se odkládá. Jeden z účastníků výběrového řízení se odvolal proti svému vyloučení.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prozkoumá miliardový tendr na firmu zajišťující veřejné osvětlení v Praze. Jeden z jeho účastníků se odvolal proti svému vyloučení. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Praha původně chtěla s vítězem zakázky podepsat smlouvu k 1. lednu 2014.

Návrh na zahájení řízení na ÚOHS poslalo Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze. Patří do něj pět firem, mezi jinými například pražská ID Stavby group. Praha sdružení vyloučila údajně kvůli nedostatečnému zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny. Sdružení ale tvrdí, že všechny náležitosti zákona jeho nabídka splnila. Po ÚOHS vyloučené firmy žádají, aby vydal předběžné opatření, které by Praze znemožnilo uzavřít s vítězem tendru smlouvu.

Tendr kritizovala i opozice

Smlouva se současným správcem skončila 1. ledna 2014. Nové výběrové řízení Praha vypsala v červnu, vítěze chtěla vybrat už v listopadu. Dosud nedokončené výběrové řízení počítalo s desetiletou zakázkou na správu a údržbu osvětlení v Praze s předpokládanou hodnotou 1,8 miliardy bez DPH. Město by mohlo po třech letech smlouvu bez udání důvodu zrušit. V dalším tendru, který má ročně stát zhruba 143 milionů, bude město prostřednictvím elektronické aukce vypisovat soutěž na dodávku energií.

Tendr už dříve kritizovala opozice. Nesouhlasila mimo jiné s navýšením počtu úředníků, s nímž zakázka počítá. Praha měla dosud uzavřenou smlouvu s firmou Eltodo Citelum. Podepsala ji na konci roku 1998. Firma má na starosti nejen veřejné osvětlení, ale také plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny. Radní se už dřív shodli na tom, že veřejné osvětlení by měla pro město nadále zajišťovat externí firma.

Radnice plánovala do doby uzavření nového kontraktu menší zakázku, která by pokryla období, na které nemá podepsaný několikaletý kontrakt.