Antimonopolní úřad snížil pokuty mobilním operátorům

Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) snížil pokuty operátorům Vodafone a T-Mobile za více než deset let starý případ zakázaných dohod o propojení. Mají zaplatit téměř 12 milionů korun. Vodafone má uhradit 2,64 milionu korun a T-Mobile 9,25 milionu, uvedl ÚOHS. Původně firmy měly dohromady zaplatit 16,5 milionu korun.

Případ se táhne už více než deset let. Pokuty jsou za chování mobilních operátorů z let 2000 až 2003. Firmy se dohodly, že budou propojovat hovory zákazníků svých sítí jen přímým propojením ve stanovených propojovacích bodech.

„Jednalo se tedy o vzájemnou výhradní spolupráci, jejímž prostřednictvím si obě společnosti poskytly pro přenos hovorů mezi svými sítěmi úplnou ochranu před konkurenčními poskytovateli, kterými byl v té době například ČESKÝ TELECOM, a.s. či BT (Worldwide) Ltd.,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj si firmy rozdělily trh, což současně vytvářelo překážku pro přístup dalších telekomunikačních operátorů k poskytování propojovacích služeb účastníkům řízení.

Nové pokuty zatím nejsou pravomocné. Původní rozhodnutí ÚOHS vydal již v roce 2003, pravomocné pak o rok později. Správní soudy následně devět let projednávaly žaloby proti tomuto rozhodnutí. Vydaly dohromady téměř deset rozsudků. Právní názor soudů ÚOHS respektoval v nově vydaném rozhodnutí. Související spor s pokutami pro Vodafone a dnešní O2 Czech Republic ÚOHS stále projednává.