Antimonopolní úřad zatrhl plán Prahy na pacht v odpadech

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Antimonopolní úřad zbořil plán Prahy na to, jak bude od listopadu zajišťovat svoz a likvidaci odpadů. Předběžným opatřením zakázal městu „propachtování“ svozové divize Pražských služeb a malešické spalovny do Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Informace serveru E15.cz potvrdil mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Švanda.

Podnět podala už před časem společnost AVE, která se stala největším minoritním akcionářem Pražských služeb poté, co jí firma Northward Holdings Limited překvapivě minulý měsíc prodala 19,3procentní podíl místo městu.

Plán pražské radnice s propachtováním (pronajmutím) části Pražských služeb do stoprocentní městské firmy TSK byl úhybným manévrem – Praha totiž vsadila vše na to, že Pražské služby stoprocentně ovládne, bude jim moci přidělit zakázku napřímo a nebude muset vyhlásit klasické výběrové řízení.

V okamžiku, kdy plán na ovládnutí firmy ztroskotal, bylo další možností nepopulární jednací řízení bez uveřejnění, v pořadí už čtvrté. To teď po rozhodnutí ÚHOS bude muset město stejně vyhlásit a přidělit zakázku Pražským službám napřímo. Kontrakt totiž vyprší s posledním říjnem. Město oficiální komentář neposkytlo s tím, že rozhodnutí antimonopolního úřadu nemá k dispozici, ani o něm neví.

Rozhodnutí vítáme a jsme rádi, že úřad dal našim argumentům za pravdu

„Rozhodnutí vítáme a jsme rádi, že úřad dal našim argumentům za pravdu. Podrobnější komentář případně poskytneme, až se seznámíme se stanoviskem ÚOHS,“ řekl E15.cz Daniel Častvaj, zástupce skupiny EP Industries, jehož je AVE součástí.

Holding, který majoritně vlastní Daniel Křetínský, několikrát upozorňoval, že se bude proti nestandardním krokům radnice bránit. Chápal je jako obcházení zákona o veřejných zakázkách. Na propachtování Pražských služeb TSK by AVE přímo tratila. Přišla by totiž o zakázky v několika městských částech, které vykonává jako subdodávky pro Pražské služby. Posudek, který si nechaly vypracovat samy Pražské služby, navíc uvádí, že v případě pachtu se hodnota firmy sníží o miliardu.