Armáda bez otevřené soutěže koupila bible. Mají maskáčový obal

Vojáci české armády budou mít bible s originálním přebalem

Vojáci české armády budou mít bible s originálním přebalem Zdroj: Armada CR

Armáda bez otevřené soutěže nakoupila od České biblické společnosti za 1,8 milionu korun 4000 výtisků bible. Bible se dá běžně sehnat už za 300 korun, vojáci ale kvůli speciálním úpravám zaplatili za každou publikaci o 150 korun víc. Příplatek byl za maskáčový obal s obrázkem české vlajky.

Bible armáda objednala v kapesním provedení v pískovém odstínu se suchým zipem. „Staré bible již došly,“ řekla serveru lidovky.cz k nákupu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Dalších pět let se prý už zase nebudou kupovat. Dříve si podle listu vojáci vystačili se základní variantou bible. V roce 2008 ministerstvo pořídilo u stejného výrobce 6000 biblí.

Resort publikace zakoupil přímo od České biblické společnosti bez klasické soutěže. „Přestože byl osloven jeden subjekt, porovnávali jsme nabídkové ceny biblí v podobném designu a provedení,“ přiblížila podmínky zakázky Růžičková.

Ředitel biblické společnosti Pavel Novák připustil, že jeden výtisk lze v běžnějším provedení pořídit i laciněji. Cenu jiných typů vazeb podle něj snižuje i to, že se jich na rozdíl od čtyřtisícové zakázky pro vojsko vyrobí desítky tisíc.

Zajímavé je i to, ministerstvo obrany stanovilo předpokládanou hodnotu zakázky na 1,8 milionu korun, nabídka České biblické společnosti byla i s daní o pouhých 1400 korun nižší. Podle Růžičkové vojáci předpokládanou hodnotu zakázky stanovili na základě předchozích zkušeností s nákupem biblí v roce 2008.