Armáda propásla reklamaci granátů za čtyřicet milionů

Slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha Zdroj: Euro Martin Siebert

Hned po nástupu na ministerstvo obrany vypadl na jeho nového šéfa Martina Stropnického (ANO) kostlivec připomínající doby, kdy nepovedené armádní nákupy plnily titulní stránky novin. Tři tisíce granátů, které firma Zeveta Ammunition za 39 milionů korun upravila na jiný typ, jsou vojákům k ničemu. Podle dva roky starých testů „nevyhovují požadavkům pro vedení bojové činnosti“. Problém je v tom, že nákupčí propásli záruční lhůtu. Stropnického úřad se zřejmě začne bránit soudní cestou.

Inspekce ministra obrany loni na podzim upozornila na riziko bezmála čtyřicetimilionové škody na majetku státu, k níž je třeba připočítat ještě dodatečné náklady na likvidaci granátů v řádu statisíců. Stropnický proto nařídil interní šetření. „Vydal pokyn náčelníkovi vojenské police, aby ve spolupráci s inspekcí prošetřil postup příslušných složek rezortu. Pokud se prokáže pochybení konkrétních osob, budou vůči nim vyvozeny patřičné důsledky,“ reagoval na informace deníku E15 mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle inspekce bude třeba viníky hledat v armádním Centru zabezpečení munice a možná i mezi pracovníky Národního úřadu pro vyzbrojování.

Zakázku na takzvané přelaborace granátů RPG na 68milimetrový typ RTG s termobarickou trhavinou zadalo zásobovací centrum Zevetě v roce 2009. První problémy hlásili čeští vojáci v Afghánistánu už následující rok – ze čtyřiceti granátů 12 selhalo. Řízení se Zevetou však bylo zahájeno až v září 2011. „Reklamovala se jedna série, ale zhotovitel reklamaci neuznal a do současnosti nebyla ukončena,“ konstatoval Pejšek.

Co se týče zbylých sérií, jejichž dvouletá záruční lhůta uplynula v listopadu a v prosinci 2011, nikdo z nákupčích je dosud nereklamoval. A komplexní zkoušky granátů, které ukázaly, že jsou k nepotřebě, následovaly až v roce 2012. „Protože vyjednávání se Zevetou zatím nevedla k uspokojivému výsledku, začali případ posuzovat naši právníci. Ti mají navrhnout další postup včetně možnosti bránit se soudní cestou,“ uzavřel Pejšek.

Případ vyplaval na povrch krátce poté, co Stropnický oznámil, že mezi jeho priority patří zejména zlepšení spolupráce s českými výrobci vojenské a bezpečnostní techniky a podpora jejich exportu. Komunikaci s firmami dostal jako náměstek na starost dosavadní ekonomický diplomat Tomáš Kuchta.