Armádní vrtulník je po nehodě ve Španělsku zřejmě na odpis

Vrtilníky Mi-171Š

Vrtilníky Mi-171Š Zdroj: Marek Vanzura - Wikimedia Commons

Škoda na českém vojenském vrtulníku, který havaroval začátkem listopadu během aliančního cvičení ve Španělsku, se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se stroj zřejmě už nepodaří uvést do provozuschopného stavu. Některé části snad bude možné využít na náhradní díly.

„Je to daň, která není běžná, ale není ani mimořádná. Při velkých cvičeních prostě k podobným věcem dochází. Buďme rádi, že se nikomu nestalo nic vážného,“ řekl Stropnický. Zranění vojáci jsou podle něj v pořádku. Havarovaný vrtulník je už na českém území. Vyšetřování nehody podle ministra stále pokračuje a bude zřejmě pokračovat ještě několik týdnů.

Vrtulník Mi-171Š patřící české armádě se ve Španělsku účastnil cvičení Severoatlantické aliance. Nehoda se stala ve čtvrtek 5. listopadu kolem 16:45 asi 15 kilometrů od Zaragozy. Speciální jednotka se snažila na cvičení obsadit určité místo. Vrtulník se zhruba v deseti metrech propadl a spadl na zem. Na jeho palubě bylo pět členů posádky a 11 vojáků skupiny speciálních sil. Pět lidí bylo zraněno a přepraveno do místní nemocnice. Stroj, který se po dopadu převrátil na bok, byl vážně poškozen.

Moderní typ

Vrtulník Mi-171Š a posádka jsou z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, zranění vojáci jsou příslušníky 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Stropnický už dříve řekl, že pilot vrtulníku byl velmi zkušený, nalétáno měl kolem 4600 hodin. Konkrétní typ vrtulníku patří podle Stropnického k tomu nejmodernějšímu, co ve světě létá.

Stropnický dnes navštívil náměšťskou základnu v rámci svých pravidelných pracovních cest k útvarům a zařízením Armády České republiky. Bránu základny střežili vojáci v plné zbroji s automatickými zbraněmi a v přilbách. Podle velitele základny Miroslava Svobody ale neplatí žádná zpřísněná bezpečnostní opatření, vojáci jsou ve zbroji pouze v rámci standardního výcviku.