Ať jídelny nakupují české potraviny, vyzývá státní správu Jurečka

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Anna Vackova/E15

Dopad ruských sankcí by mohly zmírnit české potraviny v jídelnách. Myslí si to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vyzval ministerstva, krajské úřady a další státní instituce, aby nakupovaly domácí potraviny a tím podpořily české zemědělce a potravináře.

Rusko zakázalo v minulém týdnu veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států. Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na dovoz z Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz dovozu z EU a USA se naopak nevztahuje na alkohol.

„Všechny organizace od ministerstev až po obecní úřady vyzývám, aby podpořily české zemědělce a potravináře, které tyto sankce ohrožují,“ uvedl Jurečka.

Dodal, že každému ministrovi a každému hejtmanovi ještě pošle dopis. „Požádám je, aby prověřili, jaké možnosti mají v organizacích, které zřizují, ať už jsou to školy nebo úřady,“ dodal.

Ruský bojkot potravin je reakcí na předchozí sankce Západu vůči ruským jednotlivcům i firmám. USA a EU obviňují Rusko, které už v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, z rozdmýchávání napětí na východě Ukrajiny a z podpory proruských separatistů.

zemědělství, ovoce, jablkazemědělství, ovoce, jablka|Kubelka Tomas/SedmickaVíce českých jablek do jídelen (foto E15)

Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost. Někteří pěstitelé v této souvislosti mluví například o jablečné válce, kterou mezi sebou svedou členské státy EU ve snaze zbavit se ovoce určeného původně pro ruský trh.