Ať Kalousek opustí vládu, žádá místopředseda VV Jarolím

místopředseda VV Tomáš Jarolím

místopředseda VV Tomáš Jarolím Zdroj: Mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by měl opustit vládu, tvrdí místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Zvýšení sazby DPH na 19 procent nebo nasměřování 80 procent rozpočtových šktrů do rezortů VV je podle něj naprosto nepřijatelné. Informuje o o tom dnes agentura Mediafax.

„Považuji pana ministra financí Kalouska za neschopného řádně řídit a spravovat státní finance,“ uvedl Jarolím a dodal: „Je nemyslitelné, aby teze pro sestavování státního rozpočtu v současné ekonomické situaci předkládal na poslední chvíli. Tento materiál měl dodat minimálně v dubnu tohoto roku a ne doslova několik týdnů před schvalováním státního rozpočtu.“

Představitelé koalice budou o rozpočtových škrtech jednat dnes. Budou se zaobírat tím, jak pro příští rok snížit rozpočtový schodek o 30 miliard korun, aby se vešel do 3,5 procenta HDP. Příjmy a výdaje jednotlivých resortů pro rok 2012 pak budou diskutovat ekonomičtí ministři v úterý, napsal dále Medifax.

Jarolím si v této souvislosti položil otázku, proč skoro po jednom roku práce ministerstva je vláda nucena hledat vyrovnání výpadků v příjmech státního rozpočtu. Podle něj je odpovědí to, že nemá Kalousek předhed o aktuálním stavu výběru daní a dalších příjmů státního rozpočtu a dokladuje to očekávaným propadem o 15 miliard korun.

„Apeluji na pana premiéra, aby se v návaznosti na svá vyjádření zabýval nahrazením ministra, který nestačí na svojí práci, jak deklaroval na začátku tohoto roku,“ prohlásil Jarolím v návaznosti na slova premiéra Petra Nečase (ODS) ze začátku dubna. Tehdy předseda vlády zmínil, že si vede evidenci schopnosti práce jednotlivých ministrů a že ti neschopní mají ještě na jaře skončit. Svoje slova ale Nečas později mírnil a zvažovanou rekonstrukci svého kabinetu neprovedl.

V souvislosti s návrhem na sjednocení DPH až na 19 procent poukázal Jarolím na Kalouskův manipulativní přístup. Připomněl, že Kalousek je sice odpůrcem všech výjimek a vylučoval i sníženou sazbu na tiskoviny, teď by s tím ale neměl najednou problém. Právě tisk, knihy a léky by měly spadat do neupřesněné snížené sazby DPH.

DPH měla stoupnout ve své snížené podobě v příštím roce z 10 na 14 procent a v roce 2013 se sjednotit na 17,5 procenta, současná horní hranice základní 20procentní sazby by tak dokonce poklesla. To obsahuje také dodatek koaliční smlouvy. Nutnost zavedení 19 procentní daně vysvětlují zástupci ODS a TOP 09 krizovým vývojem v eurozóně. Podle premiéra Nečase je nutné stabilizovat veřejné rozpočty. VV tuto cestu odmítají, místo toho navrhují zvýšení daní firmám a znovuzavedení daňové progrese u daní z příjmů. Tyto návrhy pro změnu odmítají zbylí dva členové koalice.

„Východiskem pro opravdu zodpovědnou diskusi nad návrhem státního rozpočtu pro rok 2012 musí být položkové rozklíčování kapitol státního dluhu, veřejné pokladní správy a provozních nákladů jednotlivých ministerstev,“ uvedl Jarolím. Místopředseda VV volá po analýze výběru daní k 30.červnu 2011, včetně stanovení trendů výběru do konce roku a opatření zabezpečujících výběr v předpokládané výši, dodává Mediafax.