Babiš brání před poslanci rozpočet. Sobotkovi se ale ze schůzky omluvil pro nemoc

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Foto: J. Poláček, R.Klejch

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Bohumír Rada kritizoval ministra financí Andreje Babiše a řízení jeho firem na Znojemsku.
Bývalý majitel zemědělského podniku Agro Boskovštejn Bohumír Rada uspořádal 5. prosince před budovou Úřadu vlády v Praze happening, kterým kritizoval ministra financí Andreje Babiše a řízení jeho firem na Znojemsku.
5
Fotogalerie

Poslanci jednají o rozpočtu na příští rok. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) před jednáním Sněmovny obhajoval navržený deficit státního rozpočtu na příští rok ve výši 60 miliard korun. Podle ODS vláda neví, co si počít s hospodářským růstem.

Podle něj je podstatné, že se od začátku funkčního období vlády daří deficit postupně snižovat, stejně jako státní dluh. Odmítl také výtky opozice, že je v rozpočtu málo investic.

Babiš do sněmovny dorazil přesto, že je nemocný. Pro nemoc se dokonce omluvil z dnešní bilanční schůzky s premiérem. „Má teplotu, schůzka s premiérem je přeložena na příští týden, 14., nebo 15. prosince,“ řekl včera mluvčí hnutí ANO Vladimír Vořechovský.

Podle Babiše se daří snižovat deficit díky lepšímu výběru daní než v minulosti. O vybrané peníze se kabinet podle něj dělí s občany, když například zvyšuje důchody či platy učitelů a v příštím roce chce v rámci změny rozpočtového určení daní přidat i peníze obcím.

Babiš odmítl, že by očekávané příjmy rozpočtu na příští rok byly podhodnocené, když se očekává ekonomický růst a letos by mělo hospodaření státu skončit jako vyrovnané nebo přebytkové. Podle něj je zodpovědné počítat s deficitem, protože není jasné, kolik peněz Česko získá z fondů Evropské unie. Podstatný pak podle něj bude konečný výsledek hospodaření.

Podle ODS vláda navrhovaným rozpočtem se schodkem 60 miliard korun promarňuje příležitost, kterou Česká republika má díky hospodářskému růstu. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) nemá vizi, co si s růstem počít. Rozpočet by podle něj měl být vrcholným představením vlády, ve kterém ministři „zhmotní své ideje“. Sobotkova vláda však podle něj předvedla, že neví co s penězi udělat. „Přitom jsme v ideální situaci, posledních 25 let tu byly málo kdy tak dobré podmínky investovat,“ řekl Fiala.

ODS by podle něj dokázala rozpočet sestavit lépe. „Stejně jako loni jsme ukázali, kde v rozpočtu lze ušetřit 30 miliard korun, rádi bychom ty peníze vrátili občanům, oni by si s nimi poradili lépe než stát,“ uvedl Fiala. Strana by chtěla dát víc peněz například na obranu a bezpečnost, doufá v podporu některých návrhů, které předložila.

Vládní koalice je dohodnutá na podpoře návrhu rozpočtu a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává jeho schválení. Navržený deficit 60 miliard Kč je podle něj realistický, protože letošní očekávaný přebytek je důsledek čerpání peněz z Evropské unie, což se příští rok nebude opakovat.  

„Cílem naší hospodářské politiky není jenom snižování schodku státního rozpočtu, ale soustředíme se taky na to, abychom snižovali nezaměstnanost, abychom zvyšovali životní úroveň občanů a abychom podporovali hospodářský růst v naší zemi,“ řekl Sobotka.

Koaliční strany se podle Sobotky dohodly na tom, že při konečném schvalování rozpočtu podpoří jen ty pozměňovací návrhy na rozdělení finančních prostředků, na nichž se shodl rozpočtový výbor Sněmovny. Jen ve výjimečných případech budou hlasovat i pro návrhy jednotlivých poslanců, které zazněly ve druhém čtení zákona.

Podle premiéra má navržený rozpočet silnou sociální dimenzi. „Rozpočet přispívá ke zlepšení sociální situace celé řady občanů a zvyšuje sociální standardy, přispívá i k sociální soudržnosti společnosti,“ řekl Sobotka. Poukázal přitom na valorizaci penzí a na zvýšení platů ve veřejné sféře.