Babiš investoval státní miliardy uložené u centrální banky

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš vybral vklady státu uložené u České národní banky a investoval je na peněžním trhu. Objem vkladů státu u centrální banky tak podle údajů ČNB klesl od ustavení Sobotkovy vlády do konce první březnové dekády o 92 procent, tedy bezmála o 36 miliard korun.

Informaci o umístění těchto prostředků na peněžní trh potvrdil deníku E15 zdroj obeznámený s děním na ministerstvu. „Peníze byly investovány na peněžním trhu v situaci, kdy bylo definitivně potvrzeno, že budou potřebné později, a mohou se tedy investovat,“ uvedl zdroj.

Stát měl na účtech u centrální banky k 10. březnu roku uloženo jen něco málo přes tři miliardy korun, tedy nejméně v historii země. Během loňského roku leželo od státu a jeho institucí u centrální banky v průměru kolem 50 miliard.

Část peněz, kterou má stát u ČNB uloženu v eurech, byla podle informací E15 krátkodobě investována s výnosem kolem 0,25 procenta. Standardní úročení státních peněz u centrální banky se přitom pohybuje kolem 0,04 procenta. Relativně vysoký výnos však mohou nabídnout jen rizikovější destinace.

„Takto vysoký výnos v současnosti nabídnou jen tříměsíční pokladniční poukázky zemí, jako je například Španělsko nebo Itálie,“ uvádí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Dříve se tak masivně neinvestovalo

Ministerstvo investovalo na peněžním trhu už dříve, nikoli však s tak masivním objemem peněz. Doposud bylo totiž kvůli legislativnímu omezení možné investovat jen část volných prostředků.

Například eura uložená na účtech u ČNB umožnila investovat až novela rozpočtových pravidel platná od počátku loňského roku a sjednocení peněžních toků státních institucí na jednom účtu v rámci státní pokladny. „Ministerstvo má tak k dispozici větší objem peněz, jejichž toky může racionalizovat investicemi,“ uvádí Jaromír Šindel ze Citi.

„V souvislosti s novelou docházelo k postupnému zařazování těchto peněz do správy ministerstva financí. To se týkalo také toků v eurech, jejichž řízení probíhalo v roce 2013 v pilotním režimu s předpokládaným provozem naplno od ledna 2014,“ uvádí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Peníze leži ladem

Podle současného šéfa státních financí Babiše nechává český stát zbytečně ležet ladem peníze, které by jinak mohl místo půjček využít na pokrytí svých útrat nebo je dokonce výhodně investovat, zaznělo z řad poradců ministra financí. Ročně prý jde až o padesát miliard, které si země musí zbytečně půjčovat. Část těchto peněz leží i na účtech u České národní banky.