Babiš kritizuje miliardový tendr na přepravu vojáků

Ministr financí Andrej babiš

Ministr financí Andrej babiš Zdroj: ctk

Zakázka ministerstva obrany na strategickou přepravu vojáků a obrněné techniky do operací NATO a Evropské unie až za 5,8 miliardy korun bez DPH se zadrhla. Na šéfa rezortu Martina Stropnického (ANO) se písemně obrátil ministr financí a jeho stranický předseda Andrej Babiš, aby zadání upřesnil a doplnil.

Pokud mu Stropnický nevyhoví, Babiš nevyšle zástupce svého úřadu do týmu, který má vybrat vítěze tendru. Kopii dopisu má deník E15 k dispozici.

„Z pohledu možných ekonomických dopadů včetně deklarace předpokládané hodnoty veřejné zakázky je žádost o určení člena a jeho náhradníka do hodnotící komise koncipována velmi obecně. K objektivnímu posouzení je nezbytné doplnění z hlediska vojenskoodborného a ekonomického,“ napsal před měsícem Babiš Stropnickému.

Šéf státní pokladny chce například zjistit skutečnou potřebu letecké přepravy, její objem a četnost. Chybí mu srovnání schopností letadlového parku české armády a analýza možného využití přepravních kapacit NATO. Stropnický má materiál rovněž doplnit o zadávací podmínky soutěže a hodnoticí kritéria nabídek.

„Smyslem požadovaných informací je posouzení nezbytného rozsahu poptávané služby s ohledem na disponibilitu v rámci členství v mezinárodních organizacích a objektivní stanovení hodnoty uvažované zakázky,“ uzavřel Babiš.

Hromadná přeprava na operace

Armádě jde o to, aby mohla až devět stovek vojáků najednou přepravit do operací sil rychlé reakce NATO a v případě EU do uskupení battlegroup. Kontrakt je plánovaný na sedm let, přičemž bezmála šestimiliardová hranice je maximální možná. Pokud by spojenci Česko o vojáky nepožádali, neutratilo by ani korunu.

„Žádosti ministerstva financí vyhovíme a materiál doplníme,“ uvedl včera mluvčí rezortu obrany Jan Pejšek. Předmětem zakázky je podle jeho dřívějšího vyjádření uzavření rámcové smlouvy, přičemž nasazení jednotek není možné dopředu předjímat. „To znamená, že poskytnutí služeb strategické přepravy se může, nebo nemusí uskutečnit, nebo se může uskutečnit jen částečně,“ vysvětlil.

Problém je však v tom, že podle dva roky starého vládního usnesení je vysílání kontingentů do zahraničních misí hrazeno mimo rozpočet ministerstva, tedy z eráru. Poskytnutí vojáků silám rychlé reakce by znamenalo přepravit je za několik málo dnů až na vzdálenost patnáct tisíc kilometrů.