Babiš plánuje účtenkovou loterii, fungovat by mohla příští rok

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: e15/anna vackova

Ministerstvo financí plánuje příští rok spustit v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb účtenkovou loterii. Ta má lidi přimět k tomu, aby při placení za zboží a služby požadovali od podnikatelů účtenku z pokladny, uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jeho náměstkyně Alena Schillerová upřesnila, že by úřad loterii chtěl spustit od března 2017. Babišův úřad plánuje na podporu EET spustit i mediální kampaň, která vyjde na více než 28 milionů.

Účtenkové loterie se lidé zpravidla účastní na základě zaslání účtenky nebo údaje povinně uváděného na účtence. „Příští rok bychom chtěli zavést účtenkovou loterii, lidí o to mají zájem a myslím si, že to může mít úspěch,“ uvedl Babiš. „Hodnotíme parametry pro přijetí herního plánu a plánujeme, že bychom ji spustili ke 1. březnu 2017, tedy se spuštěním druhé fáze elektronické evidence tržeb,“ doplnila Schillerová.

Účtenkovou loterii zavedlo dříve například Chorvatsko, Slovensko nebo Slovinsko. Cílem je motivovat zákazníky, aby si brali od podnikatelů pokladní doklad. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra, možné je získat i věcné ceny. Přesné parametry případné loterie v ČR nejsou zatím známé.

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Kalousek varuje před zničením těch nejmenších

Podle květnového průzkumu agentury STEM pro Generální finanční ředitelství pokládá účtenkovou loterii za dobrý podpůrný prvek evidence tržeb tři čtvrtiny lidí.

Opoziční ODS dnes znovu deklarovala, že řadu opatření současného kabinetu včetně EET v případě své účasti ve vládě zruší. „My odmítáme EET jako celek. I tuto loterii, kterou považujeme za šikanu. Bude to dávat jen prostor k tomu, aby se lidé udávali,“ řekla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Babiš podle ní chce touto cestou zničit podnikatelskou konkurenci a „celé to tu ovládnout“.

V pondělí vláda odmítla návrh opoziční TOP 09 na vynětí podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun z elektronické evidence tržeb. Podle kabinetu by zavedení opatření zhatilo některé cíle této povinnosti.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že rozhodnutí vlády není překvapením. „Cílem elektronické evidence tržeb je zničit ty nejmenší. S tím je náš návrh v rozporu,“ uvedl.

Bez ohledu na stanovisko vlády se bude návrhem zabývat Poslanecká sněmovna, protože jde o poslanecký návrh. Pravicová opozice elektronickou evidenci tržeb kritizuje dlouhodobě.

Podporu EET má zvýšit i mediální kampaň

Ministerstvo financí plánuje od června spustit mediální kampaň na podporu elektronické evidence tržeb, která začne fungovat od 1. prosince, informoval šéf Finanční správy Martin Janeček. Kampaň by se mela uskutečnit ve všech hlavních médiích, tedy televizi, rádiu, tisku i on-line. Stát by měla přes 28 milionů korun

„Je potřeba vysvětlovat tento projekt jak podnikatelské veřejnosti, tak samotným občanům. Jde o narovnání celkového prostředí v oblasti výběru daní,“ uvedl Janeček.

Generální finanční ředitelství už zadalo v souvislosti s kampaní dvě zakázky. Zakázku na kreativní řešení vyhrála ze sedmi uchazečů agentura McCann Erickson Prague s cenou 2,95 milionu korun. Druhou zakázku za 25,3 milionu korun na nákup mediálního prostoru ze dvou uchazečů vyhrála díky nižší ceně společnost PHD. „Tyto dvě zakázky, pokud by byly spojeny v jednu, by zúžily počet potenciálních dodavatelů,“ uvedl Janeček.

Průzkum agentury STEM pro MF podle Janečka ukázal, že dvě pětiny obyvatel ví o evidenci tržeb vše, co potřebují. Naopak celá třetina se už dnes chce dozvědět více.

Pilotní projekt

Rovněž od června hodlá MF v souvislostí s evidencí tržeb spustit testovací prostředí pro IT vývojáře. V srpnu úřad zřídí kontaktní místo a od září začne podnikatelům přidělovat autorizační údaje k evidenci tržeb.

Ty si budou moci podnikatelé vyzvednout elektronicky nebo i osobně, a to na jakémkoliv finančním úřadu. od listopadu pak MF zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady.

Ministerstvo financí již dříve také spustilo oficiální webové stránky projektu elektronické evidence tržeb www.e-trzby.cz. Lze tam nalézt všechny informace pro podnikatele, IT vývojáře i širokou veřejnost. Zároveň jsou tam umisťovány odpovědi na všechny dotazy týkající se evidence tržeb, které MF získá.