Babiš pojede k soudu na Slovensko. Navštíví i některé ministry

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Budoucí ministr financí Andrej Babiš změnil názor a k soudu, který bude řešit jeho údajnou spolupráci s StB do Bratislavy, pojede.

Už jako ministr a místopředseda vlády se Andrej Babiš ve čtvrtek, den po své jmenování, vypraví na návštěvu Slovenska. V Bratislavě se setká se zástupci slovenského ministerstva financí, hospodářství a dopravy. Po obědě zamíří na soudní líčení ve věci žaloby, kterou podal proti slovenskému Ústavu paměti národa (ÚPN). ÚPN totiž Babiše v archivních svazcích vede jako agenta komunistické Státní bezpečnosti. Babiš tvrdí, že neoprávněně.

Babiš se původně k soudu dostavit nechtěl, vadí mu velký zájem médií. Nakonec ale názor změnil a cestu na Slovenskou spojil s pracovními schůzkami se slovenskými ministry. Mluvčí ANO Radka Burketová uvedla, že Babiš si náklady na cestu uhradí z vlastních zdrojů.

Podle harmonogramu začne Babiš svou první zahraniční cestu v devět hodin návštěvou ministerstva financí a o dvě hodiny později bude pokračovat na ministerstvu hospodářství. V 12:30 se Babiš zúčastní soudního líčení ve věci žaloby, kterou podal proti ÚPN v souvislosti s archivními svazky, ve kterých je veden jako agent komunistické Státní bezpečnosti. Babiš popírá, že by s StB spolupracoval. Pobyt na Slovensku zakončí Babiš odpoledne setkáním na ministerstvu dopravy.

Babiše stejně jako ostatní členy vlády jmenuje ve středu odpoledne prezident Miloš Zeman. Ve stejný den bude Babiš uveden do úřadu.

Nové důkazy v kauze Babiš