Babiš požaduje po úřadech úspory za stamiliony korun

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Na šesti ministerstvech spravovaných hnutím ANO nelze dohledat veřejné zakázky k fakturám za 16 miliard korun. Navíc tyto úřady obchodují se společnostmi bez zaměstnanců nebo v likvidaci. Zjistil to audit šéfa státní pokladny Andreje Babiše. „Jsou poradenské smlouvy, které nemají žádná plnění. Chystáme trestní oznámení,“ uvedl ministr bez bližších podrobností.

Rezort financí překontroloval faktury za 319 miliard, přičemž sporných 16 miliard se týká 1200 případů. Ty jsou navázány buď na smlouvy staré i více než 15 let, nebo u nich byly překročeny limity na zakázku, či nejsou vůbec k nalezení v informačních systémech úřadů. „Všechny varianty jsou špatně, je třeba je prošetřit a udělat zpětnou vazbu,“ konstatoval náměstek Lukáš Wagenknecht. Ten sestavil seznam podezřelých firem, aby s nimi ostatní rezorty přehodnotily spolupráci. Celkem 34 dodavatelů je v insolvenci a 24 nemá žádné zaměstnance.

Audit se zaměřil i na centrální nákupy, což byl jeden z volebních taháků ANO. Zjistilo se, že totožné zboží úředníci nakupují v cenovém rozpětí lišícím se až o 300 procent. Jen centrální nákup kancelářského papíru by podle Wagenknechta na šesti ministerstvech ušetřil deset milionů, sloučení smluv na informační systémy pro státní pokladnu by přineslo 27 milionů. Rovných 190 milionů by uspořilo využívání registru kancelářských budov.

Zdaleka největším problémem státního rozpočtu jsou IT firmy, kam tečou desítky miliard ročně. „V tomto případě jsme v kleštích,“ připustil Babiš.