Babiš připravuje prodej slovinských papíren, Korada a části Thermalu

hotel Thermal

hotel Thermal Zdroj: cs:SJu, Wikimedia

Ministerstvo financí zahájilo přípravu prodeje slovinské papírny Vipap Videm Krško. Úřad chce také prodat výrobce radiátorů firmu Korado a část nemovitostí patřících ke karlovarskému hotelu Thermal.

Informuje o tom server Hlidacipes.org. Slovinská papírna Vipap je podle serveru největší svého druhu na Balkáně, specializuje se na výrobu novinového papíru a pro ministerstvo financí je dědictvím z České konsolidační agentury, v minulosti totiž patřila IPB bance.

„Vypsali jsme již soutěž na ekonomického a právního poradce. Prvořadým úkolem je připravit podmínky transakce a vytipovat okruh potenciálních zájemců. Doufáme, že se kupec najde, i když nepočítáme s tím, že bychom z tohoto prodeje inkasovali závratný výnos,“ řekl ředitel odboru Strategické společnosti a investiční pobídky ministerstva financí Petr Blažek. O prodejní ceně odmítl hovořit.

34 procent v Koradu

Další firmou, kterou by ministerstvo financí v dohledné době rádo prodalo, je výrobce radiátorů Korado, kde má stát 34procentní podíl. Zbylý podíl ve firmě drží Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), která do firmy kapitálově vstoupila už v roce 1997 miliardovou investicí. Nyní se ministerstvo chce s EBRD dohodnout na společném postupu.

V případě Thermalu chce ministerstvo podle serveru prodat horní část hotelu zahrnující padesátimetrový termální bazén a přilehlé budovy s restaurací a barem. „Utržené peníze použijeme na investice. Chceme využít i dotační zdroje, což znamená především peníze z evropských fondů. Chceme tu společnost nejprve dát dohromady, abychom zvýšili její hodnotu. Až v delším časovém horizontu budeme přemýšlet o prodeji nebo o nějaké formě pronájmu,“ řekl serveru Blažek.

Ministerstvo financí mělo během loňského roku více než 40procentní podíl ve 26 společnostech.