Babiš zvažuje obnovení finanční policie. Chce také rozklikávací rozpočet

Andrej Babiš odchází ze schůzky u prezidenta Miloše Zemana

Andrej Babiš odchází ze schůzky u prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ctk

Lepší čerpání peněz z evropských fondů a důsledné potírání podvodů s DPH neboli karuselových obchodů, kvůli nimž stát přichází o desítky miliard. A také zvýšení transparentnosti státního rozpočtu. To jsou letošní priority ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše.

„Chceme řídit rozpočet aktivně, chceme rozklikávací rozpočet, do detailu. Konečně chceme ukázat občanům, za co tady vlastně platí daně,“ řekl v Otázkách ČT. Šéf státní pokladny je pro obnovení finanční policie. Ta vznikla za dřívějších vlád ČSSD a v odhalování daňových deliktů měla výsledky.

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer ji však rozprášil. Důvodem měla být řevnivost mezi specializovanými policejními útvary. „Otázka je, zda finanční policii nespojit s celníky jako na Slovensku, kde mají sedm stovek kukláčů a dělají zásahy,“ poznamenal Babiš.

Karuselové obchody dosahují podle expertů 2,7 procenta českého HDP. Ministr připomněl, že naši východní sousedé je už rok a půl úspěšně stíhají, což ovšem znamená, že se tito podvodníci přemísťují do České republiky.

Zdravotnictví musí počkat
Ministr financí Babiš zatím neposkytne 3,5 miliardy na odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven za státními firmami. Po novém šéfovi rezortu zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) chce, aby nejdříve rozkryl toky peněz, které zdravotnictvím už teď procházejí. „Přes zdravotní pojišťovny teče ročně 220 miliard, z toho přes VZP 150 miliard. A nikdo neví kam,“ konstatoval Babiš. Odkup má pomoci pojišťovnám snížit schodek veřejného pojištění a kompenzovat zrušení poplatků. Vedle toho nový šéf státní pokladny popřel, že odmítá zvýšit mzdy státních zaměstnanců. Ty podle očekávání vzrostou o dvě procenta.

Babiš také potvrdil spekulace, že šéf vlivného Finančního analytického útvaru Milan Cícer, blízký spolupracovník exministra Miroslava Kalouska (TOP 09), končí. „Je to z rodinných důvodů, na vlastní žádost nastupuje v Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ uvedl Babiš. Cícera má tento měsíc vystřídat Libor Kazda, bývalý šéf plzeňské expozitury protikorupční policie, který loni odešel do civilu.

Finanční analytický útvar vznikl v roce 1996 a má na starost boj proti praní špinavých peněz. Disponuje širokými pravomocemi, ze zákona mu všechny finanční instituce musí hlásit podezřelé převody peněz. Spolupracuje s policií, tajnými službami a finančními úřady.

Babišovi produktoví bojovníci