Babišův vliv ještě vzroste, při jednání vlády má mít silnější pozici

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevný kabinet premiéra Babiše 13. prosince.
2
Fotogalerie

Ještě než získal důvěru Poslanecké sněmovny, začal nový kabinet pod vedením Andreje Babiše měnit pravidla v podobě jednacího řádu vlády. Navrhuje, aby se schůzí napříště neúčastnili šéfové Nejvyššího kontrolního úřadu či Českého statistického úřadu. Pozici premiéra má ještě posílit návrh, aby při sporech ministrů představoval arbitra právě předseda vlády.

Vláda mění způsob své práce. Kromě zrušení účasti šéfů NKÚ a ČSÚ na svých jednáních posiluje postavení premiéra. Ten bude moci výrazněji zasahovat do sporů mezi ministry.

Jejich počet by nicméně mělo snížit ustanovení, podle kterého by se kvůli řešení rozepří konala postupně jednání náměstků, samotných ministrů a nově ministrů právě s premiérem. "Předpokládá se, že předseda vlády jako osoba stojící v čele vlády by měl přispět k vyřešení rozporu," uvádí návrh.

Nejde o jedinou úpravu. Ambicí změn je i omezit projednávání materiálů, o kterých se vláda neusnáší. "Pro informaci by měl být napříště vládě předložen pouze materiál charakteru podstatného, který obsahuje informace o politicky, ekonomicky nebo sociálně závažné problematice, jejíž řešení se dotýká působnosti ostatních členů vlády," stojí v návrhu. Administrativu by mělo snížit i zrušení ustanovení, že materiály musejí být kromě elektronické verze předloženy i v listinné podobě.

Materiály především nelegislativního charakteru, které se chystá projednávat vláda, by dále mohl připomínkovat menší počet úřadů. Počítá s tím návrh úpravy jednacího řádu a legislativních pravidel vlády, který připravil ministr spravedlnosti a šéf Legislativní rady vlády Robert Pelikán.

Dokument, který má ČTK k dispozici, omezuje mimo jiné i okruh lidí, které se účastní jednání vlády. Na každé schůzi by v budoucnu nemusel být předseda Českého statistického úřadu, státní tajemník pro evropské záležitosti či prezident Nejvyššího kontrolního úřadu. Na návrh ve čtvrtek upozornil server Česká justice.cz.

Návrh by měl podle Pelikánova materiálu zefektivnit a zrychlit projednávání dokumentů předložených vládě, ale i samotné jednání kabinetu. 

Materiál počítá také s omezením okruhu osob, které se jednání vlády účastní. U šéfů ČSÚ, NKÚ a tajemníka pro evropské záležitosti přitom odkazuje na nízký počet případů, kdy se jedná o materiálech, které se jejich působnosti týkají.

"Navrhovanou změnou má být však umožněno přizvat další osoby na jednání vlády, pokud to člen vlády považuje za žádoucí a požádá o přizvání konkrétní osoby," stojí v návrhu. Povinnou součástí vládních materiálů by v budoucnu také neměla být tisková zpráva.

Změny navazují na předchozí prohlášení ministrů vlády Andreje Babiše (ANO). O omezení připomínkových míst či snížení počtu dokumentů pro informaci hovořila po první neformální poradě ministrů ještě před jejich jmenováním současná ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO).

Materiál je v připomínkovém řízení, příslušné úřady by se k němu měly vyjádřit nejpozději začátkem příštího roku.