Konec podpory hospodářského růstu? Babiš chce zrušit akční plán

Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: ČTK

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
Andrej Babiš
Jaroslav Faltýnek
Odcházející političtí náměstci na ministerstvech
5
Fotogalerie

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) hodlá zrušit akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Ten zavedl kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), plán fungoval tři roky. Nyní se prý stal nadbytečným, uvádí se v usnesení vlády. Akční plán slouží především ke zrychlenému zavádění úprav hospodářské politiky do praxe.

Jako důvod pro zrušení akčního plánu je ve vládním návrhu uvedena jeho údajná nadbytečnost. „Vůbec nechápu důvody, proč s tím vláda přichází. Je to velmi negativní krok,“ řekl E15 předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Pokud by měl být systém zrušen, velmi by mě zajímalo, čím bude nahrazen. Projevuje se tu, že se Andrej Babiš v minulosti nezabýval tím, co měl v portfoliu. Jako ministr financí patřila mezi jeho činnosti koordinace hospodářské politiky, tu činnost vůbec nevykonával,“ kritizuje Středula.

Pokud by Babišova vláda nepřišla s adekvátní náhradou, odbory se staví jednoznačně proti zrušení akčního plánu.

Akční plán vychází z koaličních závazků a programového prohlášení minulé vlády. Jeho poslední aktualizaci schválil kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v polovině ledna tohoto roku. Hlavním cílem plánu bylo reagovat na aktuální hospodářské potřeby země a co nejrychleji uvádět daná opatření do života.

Na dotazy redakce Úřad vlády zatím nereagoval.

Kroky vlády pro podporu hospodářského růstu:

Udržení hospodářského růstu

- Efektivní využití investičních prostředků z evropských a národních zdrojů

- Akcelerace investiční výstavby, tlak na dostavbu infrastruktury

- Investice s vyšší přidanou hodnotou

- Efektivní politika na trhu práce

- Efektivní výkon státní správy

Akcelerace potenciálu evropské a zahraniční spolupráce

Příprava na budoucnost

Odstranění akčního plánu zapadá do kontextu škrtů, které Babišova menšinová vláda bez důvěry Sněmovny avizovala. Kabinet mimo jiné počítá se zrušením 73 pracovních míst na ministerstvech a Úřadu vlády, změny postihnou i Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Už dříve na ministerstvech skončili političtí náměstci dosazení minulou vládou Bohuslava Sobotky. Odešli například Ondřej Závodský (KDU-ČSL) z ministerstva financí, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) z ministerstva zdravotnictví či Monika Pálková (KDU-ČSL) z ministerstva vnitra. Čistky postihly i mluvčí a poradce. Odcházející političtí náměstci na ministerstvechOdcházející političtí náměstci na ministerstvech|E15