Bankovní asociace: ekonomika bude stagnovat, nezaměstnanost poroste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Růst české ekonomiky se letos bude pohybovat kolem nuly. Odhaduje to Česká bankovní asociace, která tak zhoršila svou dřívější prognózu. Předpovědi dalších institucí či organizací jsou přitom optimističtější.

„Ačkoliv začátek roku 2013 přinese pravděpodobně vzhledem k přenosu některých faktorů roku 2012 ještě určitý pokles HDP, očekáváme postupné zlepšování ekonomické situace,“ uvádí asociace. Ekonomika se tak letos vymaní ze záporných hodnot roku 2012 a ještě lépe by mělo být příští rok, kdy hospodářství poroste o 1,9 procenta.

Pro uplynulý rok počítá asociace s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta. „Spotřeba domácností klesla v roce 2012 výrazněji, než by odpovídalo vývoji jejich disponibilních příjmů. Propad domácí poptávky se tak stal hlavním důvodem poklesu ekonomiky v roce 2012. Letos lze čekat obrat tohoto vývoje, což je pozitivní zpráva,” uvedl předseda Vědeckého grémia ČBA Luděk Niedermayer.

Odhady bankéřů jsou tak pesimističtější než například předpovědi ministerstva financí. To pro rok 2012 počítá s poklesem hrubého domácího produktu o procento a pro letošek s růstem o 0,7 procenta. OECD počítá s růstem silnějším ještě o jednu desetinu

Asociace se s vládou rozchází i při odhadu růstu spotřeby vlády. Ministerstvo financí odhaduje, že vládní spotřeba loni klesla o 1,1 procenta a letos se opět sníží o další 1,3 procenta. Odhad ČBA předpokládá vyšší výdaje.

Předpovědi pro českou ekonomiku v roce 2013:

ČBA MF OECD ČNB
Růst HDP (v %) 0 0,7 0,8 0,2
Nezměstnanost* (v %) 9,3 7,3 7,2 9,2
Inflace (v %) 2,4 2,1 - 2,3
Kurz koruny vůči euru 25,32 25,1 - 25,1

Zdroj: ČBA, MF, OECD, ČNB. (*ČBA a ČNB vycházejí z metodiky ministerstva práce a sociálních věcí, MF a OECD z metodiky Eurostatu)

ČBA se s resortem financí naopak téměř shoduje v odhadu poklesu spotřeby domácností, letos podle obou klesne o půl procenta. A to navzdory dalšímu zvýšení nezaměstnanosti. „Hlavním důvodem by měla být zlepšená očekávání související s určitým zklidněním dluhové krize v Evropě a pak také určitá (v minulosti odkládaná) obnova u zboží dlouhodobé spotřeby,“ uvádějí bankéři.

Navzdory stagnaci ekonomiky se ale bude dařit bankovnímu sektoru. Objem klientských úvěru letos stoupne o 2,5 procenta, vklady se zvětší o 2,4 procenta. „To odpovídá prognózovnému obratu ekonomiky k pozitivnímu růstu. V roce 2014 můžeme čekat ještě posílení tohoto trendu,“ podotkl Pavel Sobíšek, člen Vědeckého grémia ČBA a hlavní ekonom UniCredit Bank.