Bárta a Škárka jsou nevinní, soud je zprostil obžaloby

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

S úlevou dnes mohli opustit budovu Obvodního soudu pro Prahu 5 opustit poslanci Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka. Soud je zprostil obžaloby.
Škárka podle obžaloby úplatek přijal a část peněz také použil. Případ poputuje k pražskému městskému soudu, státní zástupkyně se proti oběma rozhodnutím odvolala.
Bárta čelí obvinění, že uplácel své stranické kolegy, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve Věcech veřejných. Předseda senátu Jan Šott zprošťující rozsudek u Bárty odůvodnil tím, že jeho činy nejsou trestným činem.
Podle obžaloby dal Bárta tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální.
Obvodní soud rozsudkem z dubna 2012 vyměřil Bártovi osmnáctiměsíční podmínku za podplácení stranických kolegů, Škárku potrestal za podvod třemi lety vězení a desetiletým zákazem činnosti poslance. Městský soud v Praze ale v polovině listopadu verdikt zrušil.
5
Fotogalerie
S úlevou dnes mohli opustit budovu Obvodního soudu pro Prahu 5 opustit poslanci Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka. Soud je zprostil obžaloby. Bárta čelí obvinění, že uplácel své stranické kolegy, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve Věcech veřejných. Škárka podle obžaloby úplatek přijal a část peněz také použil. Případ poputuje k pražskému městskému soudu, státní zástupkyně se proti oběma rozhodnutím odvolala.

Předseda senátu Jan Šott zprošťující rozsudek u Bárty odůvodnil tím, že jeho činy nejsou trestným činem. U Škárky pak prý nebylo prokázáno, že skutek, pro který je stíhán, se stal. Podle obžaloby dal Bárta tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální.

Obvodní soud rozsudkem z dubna 2012 vyměřil Bártovi osmnáctiměsíční podmínku za podplácení stranických kolegů, Škárku potrestal za podvod třemi lety vězení a desetiletým zákazem činnosti poslance. Městský soud v Praze ale v polovině listopadu verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Podle odvolacího soudu, jehož názorem byl dnes soud vázán, se Bárta ani Škárka trestného činu nedopustili.

Bárta, který kvůli kauze rezignoval na post ministra dopravy, se u soudu hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Soudce Šott mu uvěřil, nicméně i poskytování bezúročných půjček označil za uplácení. Škárka podle dubnového verdiktu spáchal podvod, protože vylákal z Bárty peníze pod falešnou záminkou, aby ho mohl zdiskreditovat. Vedle nepodmíněného trestu odnětí svobody dostal tehdy Škárka zákaz výkonu funkce poslance, a to na maximální možnou dobu deseti let.