Barták prohrál soud, novináři se mu omlouvat nemusí

Martin Barták

Martin Barták Zdroj: ctk

Za údajné nařčení, že exministr obrany a vicepremiér Martin Barták přijal v souvislosti s mnohamiliardovou zakázkou na nákup transportérů Pandur úplatek, se deník Dnes omlouvat nemusí. Rozhodl o tom Městský soud v Praze.

Soud ale zároveň konstatoval, že vyznění článku z 18. února je pro Bartáka negativní. Jím navrhovaný text omluvy byl zamítnut pro nepřiměřenost.

„Je potěšující, že soud řekl, že vydavatel a jeden z autorů článku se chovali neseriózně. Je dobře, že to zaznělo nahlas. Na druhou stranu, když bylo řečeno A, mělo být řečeno i B a žalobě mělo být vyhověno,“ poznamenal při odchodu ze soudní síně Bartákův advokát Tomáš Sokol. Ten svému klientovi doporučí, aby se proti verdiktu odvolal.

Barták navíc žádal omluvu za SMS zprávy dvou redaktorů, kteří jej žádají o vyjádření. I tento požadavek soud odmítl s tím, že textové zprávy do soukromí bývalého ministra nezasáhly.

Barták se na soud obrátil kvůli zveřejněnému přepisu rozhovoru redaktora novin s rakouskými exmanažery společnosti Steyr Herwigem Jedlacnikem a Wolfgangem Habitzlem. Reportér Janek Kroupa v něm ve svých otázkách opakovaně zmiňuje Bartákovo jméno. Podle žaloby tak měl text vyvolat dojem o existenci informací a případných důkazů o tom, že Barták v souvislosti s uzavíráním smlouvy na pandury přijal úplatek.