Bartoš: V příštích volbách můžeme porazit ANO a spolusestavovat vládu

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Zdroj: ČTK

Ivan Bartoš
2
Fotogalerie

Piráti mají šanci výrazně uspět v příštích sněmovních volbách a v příštím volebním období se aktivně zapojit do sestavování vlády. Dnes to řekl předseda strany Ivan Bartoš, který se na celostátním fóru v Brně uchází o další mandát v předsednické funkci. Zdůraznil, že pro další růst podpory Pirátů je třeba, aby splnili své sliby ze současných voleb a aby neztratili pokoru.

V současném volebním období se Piráti zavázali být konstruktivní opozicí. "I ta opoziční práce, když se dělá dobře, tak se nakonec přetaví v hlasy a Pirátská strana roste," řekl Bartoš v kandidátském projevu.

"V následujícím volebním období, pokud budeme pracovat tak, jak jsme voličům slíbili, tak máme šanci na to v dalších volbách výrazně uspět a porazit i třeba nyní nejsilnější hnutí ANO. Je to cílem, měli bychom se podílet aktivně na sestavování vlády v dalším volebním období," řekl Bartoš. Menšinovou vládu, kterou nyní sestavil předseda ANO a premiér Andrej Babiš, se Piráti podpořit nechystají.

Za své cíle v roli předsedy strany označil Bartoš proměnu Pirátů v decentralizovanou politickou sílu, která bude mít zastoupení ve všech regionech a umožní uplatnění v politice schopným lidem, kteří dosud byli politickou praxí znechuceni. Chce také pracovat na transparentnějším fungování Sněmovny a prosazovat v dolní komoře Parlamentu pirátské priority. Připomněl, že první návrh zákona, který by zrušil výjimku ČEZ z registru smluv, už Piráti předložili.

Bartoš je jediným kandidátem na předsedu Pirátů. Volit ho budou nejen členové celostátního fóra přítomní v Brně, ale i ostatní členové strany prostřednictvím internetu. Přímo v Brně se akreditovalo zhruba 200 Pirátů, dalších 50, kteří se hlásili dopředu, ještě nedorazilo. Ke konci loňského roku měli Piráti přes 500 členů.

V sále je dnes navíc přibližně 40 příznivců strany a lidí z veřejnosti.

Později během dne bude celostátní fórum volit i místopředsedy strany a rozhodovat o dílčích úpravách stanov. V neděli se budou v Brně expertní skupiny strany zabývat programovými body Pirátů.