Bártova ABL získala v Národním divadle milionovou zakázku bez soutěže

Národní divadlo

Národní divadlo

Obcházení zákonů při výplatách či uzavření zakázky za miliony korun s firmou ABL bez tendru odhalil audit v Národním divadle. Jeho účetnictví nyní prověřuje také finanční úřad. Až po této kontrole bude zřejmě možné přesně stanovit případné škody. Bývalý šéf ND Ondřej Černý však považuje kontrolní závěry ohledně odměňování umělců za chybné.

ND chce na základě auditu změnit systém odměňování pracovníků a zrušit smlouvu s Mark2 Corporation (dříve ABL), kterou v minulosti vedl nynější poslanec a šéf Věcí veřejných Vít Bárta.

Podle finanční šéfky ND Tamary Čuříkové z předložených dokumentů vyplývá, že roční smluvní plnění firmy Mark2 Corporation je ve výši 3,5 milionu korun, takže se jedná o nadlimitní zakázku na služby. „V současné době tedy musí být smlouva ukončena. Následně bude vyhlášeno řádné výběrové řízení,“ dodala Čuříková.

Další smlouvy mezi Státní operou a ABL byly podle vedení divadla uzavřeny i před rokem 2006. Audit navíc poukázal na to, že v dalších případech divadlo pravděpodobně zkreslovalo finanční situaci a porušovalo rozpočtovou kázeň. Nedodržení rozpočtových pravidel možná způsobí ND finanční škody, sdělil mluvčí divadla Tomáš Staněk.

Porušoval se zákoník práce

Z auditu také vyplynulo, že v pořádku nebyl ani systém odměňování. „V Národním divadle docházelo při odměňování zaměstnanců k dosti závažnému porušování zákoníku práce a souvisejících předpisů,“ sdělil nový ředitel ND Jan Burian.

Podle zprávy, již vypracoval šestičlenný tým odborníků, se v divadle třeba obcházela mzdová regulace nebo se porušovaly povinnosti při placení daní a zdravotního a sociálního pojištění.

„Není například možné zaměstnance divadla, kteří stejnou práci vykonávají na základě pracovního poměru, platit ve stejném měsíci ještě jiným způsobem, tedy třeba navíc na základě autorského zákona,“ uvedl Burian.

Systém je podle Černého v pořádku

Burianův předchůdce Černý ale výsledky prověrky zpochybňuje. „Závěry, které se objevily v médiích, považuji za chybné, zavádějící a účelové. Zásadně je odmítám,“ řekl. Systém odměňování zaměstnanců podle něj připravoval na konci 90. let tehdejší ředitel divadla Jiří Srstka po konzultacích s ministerstvy práce a kultury.

„Poté byl systém prověřován opakovaně všemi kontrolními orgány, počínaje Nejvyšším kontrolním úřadem. Naposledy se jím zabývala letos Státní inspekce práce. A kontrolní orgány nikdy nekonstatovaly žádné porušení zákona,“ dodal.

Divadlo prověřuje i finanční úřad
Hospodařením ND se v současnosti zabývá také finanční úřad, který 15. srpna zahájil v divadle kontrolu zaměřenou na daň z příjmu právnických a fyzických osob v letech 2011 a 2012. „Po kontrole provedené finančním úřadem budeme teprve vědět, jaké případné finanční škody ND vznikly. Stav budeme řešit s ministerstvem kultury i vedením ND,“ oznámila finanční ředitelka divadla Čuříková.

Na chyby při výplatách upozornil list Dnes. Podle něj již nový ředitel Národního divadla, jehož roční rozpočet činí přibližně miliardu korun, zrušil části kolektivní smlouvy, které jsou v rozporu se zákony. S uměleckými šéfy projednal nový mzdový předpis, který má platit od září.

Výsledky auditu předložil Burian už v červnu bývalé ministryni kultury Aleně Hanákové, která mu pak uložila, aby problémy začal řešit hned po svém nástupu. Ovšem 1. srpna, kdy se Burian ujal funkce, jej odvolal nový ministr kultury v úřednickém kabinetu Jiří Balvín. Ministr si za to vysloužil kritiku a premiér Jiří Rusnok Balvínovi nařídil vrátit Buriana do funkce, což se druhý den stalo.