Bátora skončil, nechce už dál mlčet

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK/Simanek Vit

Kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora ve funkci zástupce šéfa ministrova kabinetu končí. Nemůže prý dál plnit slib mlčení o svých politických názorech, který dal ministru školství Josefovi Dobešovi. Dál se chce veřejně angažovat.

„Mlčení k pomluvám je hazardem s mou pověstí a s pověstí iniciativy D.O.S.T., rozhodl jsem se už před pár dny, že nadále nebudu dodržovat své mlčení, které jsem slibíl ministrovi školství,“ uvedl dnes Bátora, který svůj slib Dobešovi dal po roztržce ve vládní koalici, kterou způsobil svými urážlivými výroky na sociální síti Facebook na adresu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Roztržka mezi koaličními partnery vyvrcholila tím, že se členové TOP 09 několik dní odmítali účastnit jednání vlády.

Někdejší kandidát nacionalistické Národní strany Bátora působil na koaliční partnery jako červený hadr na býka svou kontroverzní minulostí a spor se Schwarzenbergem byl poslední kapkou, po níž se zdálo, že bude jeho odchod z ministerstva jedinou možností jak koaliční spory urovnat. Bátora si však slibem mlčenlivosti o politice svůj post udržel. Teď už předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T., která se postavila například proti sexuální výchově na školách nebo průvodu sexuálních menšin Prague Pride, mlčet nechce.
  
Dnes Bátora odmítl nařčení z extremismu, rasismu a antisemitismu. Podle jeho slov na něj útočí ti, kterým vadí jeho odmítavý postoj k multikulturalismu a jiní zase mají obavy z toho, že chce vytvořit novou pravicovou politickou stranu.

 „Těm kteří po mém odchodu prahli přeji příjemnou zábavu, mohou začít slavit, těm, kterým jsem svým rozhodnutím způsobil zklamání se omlouvám, ale věřím, že můj krok pochopí,“ řekl Bátora. Poděkoval také ministru Dobešovi a prezidentu Klausovi. Tito dva prý jediní stáli na jeho straně v nejtěžších chvílích Bátorova života.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.