BBC: Obliba Ruska i Spojených států ve světě klesá

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Obliba Ruska ve světě za poslední rok klesla. Ukázal to průzkum mezi obyvateli 24 světových zemí, který si jako každoročně nechala vypracovat britská stanice BBC. Výsledky průzkumu ukazují, že se zhoršil také obrázek Spojených států či Evropské unie. Nejpozitivněji vnímanou zemí zůstává Německo.

Názory na Rusko byly ve dvou tuctech zemí vůbec nejhorší za deset let, co tyto průzkumy probíhají. Negativní pohled na Rusko má nyní 45 procent lidí dotazovaných v anketě, což je o pět procent více než loni. Pozitivně se na něj dívá 31 procent respondentů.

BBC připomíná, že větší část průzkumu proběhla ještě před březnovou ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym, která by mohla pohled na Rusko ještě zhoršit. Vůbec největší pokles obliby zaznamenalo Rusko mezi Keňany, Španěly, Brazilci a Kanaďany. Za poslední rok šla dolů rovněž obliba USA, které za negativní označilo 39 procent lidí. Podobný trend zaznamenala EU, kterou takto ohodnotilo 27 procent účastníků průzkumu. Obliba unie podle BBC nejvíce klesla ve Španělsku, Německu a Francii.

obliba státůobliba států | bbczdroj: BBC

Vůbec nejhůře vnímanou zemí ze 16 hodnocených států a EU se stal Írán, který negativně hodnotí 60 procent lidí. Na opačném konci žebříčku popularity je Německo, které je stejným procentem lidí vnímáno pozitivně. Průzkum mezi loňským prosincem a letošním dubnem pro BBC provedla agentura GlobeScan na vzorku 24542 lidí.