Bělobrádek: Koalice by měla pokračovat, navzdory Babišově kauze

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Zdroj: CTK

Vládní koalice je podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka úspěšná a má smysl, aby pokračovala i nadále. Žádný z koaličních partnerů i přes aktuální roztržku kolem případu Čapího hnízda nedeklaroval, že by chtěl koalici opustit, řekl místopředseda vlády Bělobrádek po jednání celostátního výboru a celostátní konference strany novinářům.

Bělobrádek na jednání seznámil výbor se stanoviskem poslaneckého klubu podpořit program středeční mimořádné schůze Sněmovny a nezaznamenal prý hlasy, které by byly proti tomuto postupu. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) by na schůzi měl sdělit, kdo byl majitelem Farmy Čapí hnízdo v době, kdy dostala padesátimilionovou evropskou dotaci. Opozice ji svolala kvůli podezření, že udělení peněz provázel dotační podvod.

Lidovci už dříve uvedli, že program schůze podpoří, ČSSD váhá, ANO je proti. Bělobrádek míní, že schválení programu nemusí Babišovi vadit, protože i bez toho by si opozice k případu řekla svoje díky přednostním právům. „Měli by se ptát všichni,“ uvedl.

Nikdo neodchází

Média psala o nabídce předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska směrem k lidovcům a ČSSD, že by v případě odchodu ANO z koalice nemusely následovat předčasné volby. V případě některých programových ústupků by mohla TOP 09 podle této nabídky podpořit menšinovou vládu. Podle Bělobrádka to však není na pořadu dne. „To jsou spekulace, já nevím o tom, že by nějaký koaliční partner odcházel z vlády,“ řekl.

Bělobrádek ocenil, že se opozice snaží být státotvorná, ale Kalouskova nabídka není na pořadu dne. „My neodcházíme, sociální demokraté také ne,“ uvedl. Lidovci podle něj chtějí nadále v kabinetu plnit roli klidného partnera, ale jsou připraveni na všechny varianty.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, takže nebylo možné dohledat její majitele. Díky tomu dosáhla na evropskou dotaci přes 50 milionů korun, kterou by firma z koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Bohumil Pečinka: Coming out Andreje Babiše