Bělobrádek žádal od Babiše 700 milionů na vědu, dostane jen sto

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Stát přidá příští rok na vědu a výzkum dalších 100 milionů korun, tedy o 600 milionů méně, než vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) požadoval. Sumu 600 milionů dá ale stát do rozpočtové rezervy. Dohodli se na tom dnes předsedové koaličních stran. Uvolnění dalších peněz z rezervy bude záviset na výsledcích analýzy udržitelnosti vědecké infrastruktury, kterou má Bělobrádkův úřad do konce roku zpracovat.

Už dříve ministr financí Andrej Babiš (ANO) slíbil, že na vědu a výzkum příští rok přidá 900 milionů. Bělobrádek pak požádal o dalších 700 milionů. Nynější rozpočet na tento resort činí zhruba 26,5 miliardy korun.

Na dotaz, zda dostane požadovaných 700 milionů korun, Bělobrádek po jednání novinářům řekl: „Zatím ne, ale je to dohodnuto, že přijdou.“

Babišovi vadí roztříštěnost vědeckých center

Babiš chce, aby byl nejprve zpracován audit vědeckých center. „Věda a výzkum jsou roztříštěny mezi 11 resortů. Problém jsou minulá vědecká centra. Trvám na tom, aby se udělal audit, aby se znala ta udržitelnost, protože střílet od boku nemůžeme,“ uvedl po jednání Babiš.

„Do konce roku by měla být připravena analýza, která se bude týkat udržitelnosti vědecké infrastruktury v ČR, včetně udržitelnosti nových kapacit, které byly vybudovány za evropské peníze,“ řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Bělobrádek: Ukáže se, že peníze jsou potřeba

Podle něj se vláda do konce prvního čtvrtletí 2015 k tématu vrátí a pokud analýza prokáže, že je potřeba více peněz, bude připravená další prostředky uvolnit. „Jsem přesvědčen, že se ukáže, že potřeba jsou,“ dodal Bělobrádek.

Spor o peníze na vědu byl jednou z posledních nevyřešených záležitostí při přípravě rozpočtu na rok 2015. Návrh rozpočtu dnes večer koalice projedná ještě s tripartitou. Ministerstvo financí počítá se schodkem 100 miliard korun. Výdaje by měly činit 1122,8 miliardy. Kabinet začal rozpočet projednávat minulý týden, schválit by ho měl do konce měsíce.