Berdychův gang prý chystal vzpouru v českých věznicích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Vězeňská služba spolu s policií překazila přípravy na vzpouru v několika věznicích, kterou údajně iniciovali členové takzvaného Berdychova gangu. Informovala o tom dnes televize Prima. Ve věznicích byly zabaveny zbraně, vězňové chystali útěk. Zásah svých podřízených potvrdil televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

„Vězeňská služba odhalila v několika organizačních strukturách přípravu hromadných nepokojů,“ řekla televizi mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Zda byli do osnování vzpoury zapleteni členové Berdychova gangu, nechtěla z bezpečnostních důvodů potvrdit.

Podle televize Prima měla vzpoura vypuknout v pankrácké věznici začátkem října. Vězni se chtěli dostat do velína věznice, aby dozorci nemohli zavolat posily. Byli na to prý dobře připraveni - při razii dozorci údajně nalezli několik desítek zbraní, včetně střelných. Televize také uvedla, že za rozkrytím chystané vzpoury stála Bezpečnostní informační služba (BIS). Její mluvčí Jan Šubert to však odmítl.

Ministr Pospíšil nesouhlasil s tím, že by se většina zbraní na cely dostala zvenku. „Většinou šlo o předměty, které si vězni vyrobili,“ řekl Pospíšil. Pochválil také práci svých podřízených, kteří připravovanou vzpouru odhalili. Vše se podle něj stále vyšetřuje.

Spletitá a rozvětvená kauza Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Gang byl ojedinělý propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se zaměřovali na troufalá loupežná přepadení, vydírání i únosy. Často se přestrojovali za policisty.

Berdychův gang spáchal podle žalobce první trestné činy už v roce 1995, jeho spolupráce s policisty prý ale začala až o pět let později. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí, a to z loupeží, krádeží, podílnictví, porušování domovní svobody, zneužívání pravomoci veřejného činitele a padělání.