Berňák ruší pobočky. Nahradí je telefonickými konzultacemi a výjezdy do obcí

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství zruší od 1. července 77 územních pracovišť. Vláda tak chce splnit jeden z bodů svého programového prohlášení, kterým je zefektivnění státní správy, uvedlo ministerstvo. Zrušena budou ta pracoviště, která jsou podle analýzy ministerstva služby využívána nejméně nebo v praxi zajišťují především služby podatelny. 

V obcích kde bude zrušena pobočka, budou pro místní zajištěny konzultační služby prostřednictvím telefonických kontaktních linek. Osobní kontakt a pomoc daňovým subjektům v souvislosti s podáváním daňových přiznání, především k dani z nemovitých věcí a k dani z příjmů fyzických osob, zajistí pracovníci finančních úřadů během častějších výjezdů do dotčených obcí.

„Vláda slíbila, že bude šetřit všude tam, kde je to možné, tedy především ve výdajích na nabobtnalou státní správu. Od mého příchodu na ministerstvo financí jsme v celém rezortu zrušili téměř tisíc míst, především kvůli rušení agend primárně v rámci Finanční správy. Letos pokračujeme snížením počtu územních pracovišť finančních úřadů,“ uvedl k situaci ministr financí Zbyněk Stanjura.

 „Dalším smyslem redukce počtu územních pracovišť je zkvalitnění služeb Finanční správy poskytovaných veřejnosti tím, že odborné zaměstnance ze zrušených pracovišť využijeme na posílení stěžejních činností,“ řekla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. Doplnila, že Finanční správa bude mít sice méně poboček, ale zároveň plánuje posílit osobní komunikaci daňových subjektů s pracovníky finančních úřadů. 

V současnosti mají finanční úřady 201 územních pracovišť, z nichž je 98 řídicích, která řídí ostatních 103 územních pracovišť. Díky zeštíhlení se počet územních pracovišť sníží na 124, počet řídicích pracovišť zůstane zachován a takzvaný optimalizovaný režim bude zrušen. Odborné schopnosti zaměstnanců rušených pracovišť budou efektivněji využity v jiných lokalitách finančních úřadů.

VIDEO: Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet

Video placeholde
• Videohub