Besser: Korupce jsem se nedopustil, bez důkazů odcházet nehodlám

ministr kultury Jiří Besser

ministr kultury Jiří Besser Zdroj: Sedmicka, Jiri Kotatko

Ministr kultury Jiří Besser tvrdí, že se účastí ve firmě spoluvlastněné odsouzeným podnikatelem Pavlem Hráchem nedopustil korupčního chování. Pokud někdo předloží důkazy, je ochoten odstoupit po předložení zákona o vyrovnání s církvemi. Za to, že se k vlastnictví nepřihlásil v majetkovém přiznání, je připraven nést důsledky. Řekl to dnes novinářům, záležitost bude muset ještě vysvětlovat vedení STAN a premiérovi Petru Nečasovi, který s ním chce záležitost osobně probrat.

„Oceňuji, že nabídl svou funkci k dispozici. Nabídka bude zvážena,“ uvedl Besserův stranický šéf Petr Gazdík. Dodal, že případ bude probírat za týden širší vedení strany.

Předseda vlády Nečas se s ministrem kultury sejde po jeho návratu ze zahraničí a celou záležitost s ním probere, řekl dnes vládní mluvčí Jan Osúch. V záležitosti chce podle něj Nečas jednat také s ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Za vážný problém by podle něj předseda vlády považoval zejména to, kdyby se potvrdilo, že Besser porušil zákon. „Pan ministr by měl i doložit financování domu na Floridě, aby vyvrátil veškeré pochybnosti,“ uvedl Nečasův mluvčí.

Besser dnes uvedl, že ze společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím koupil za přibližně čtyři miliony korun byt na Floridě, v minulých dnech vystoupil. Ohradil se proti tomu, že je celá záležitost vnímána jako „korupční kauza Besser“. Na ministrův podíl ve společnosti Comoros Group ve čtvrtek upozornil internetový deník Insider.

„Nedopustil jsem se ničeho, co by se dalo označit nejen jako korupce či napomáhání korupci, ale nedopustil jsem se ani ničeho nečestného,“ řekl dnes Besser. Dodal, že se nijak neobohatil a nikdy firmu nepoužil k žádným svým podnikatelským aktivitám. Uznal to, že chyboval, když svou účast ve společnosti nezapsal do majetkového přiznání. „Za toto pochybení se omlouvám. Jsem připraven nést důsledky, které z toho pro mne případně vyplynou z přestupkového řízení,“ uvedl.

„Pokud kdokoli může doložit nepravdu v tomto mém prohlášení, jsem připraven na svoji funkci rezignovat ihned po předložení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, tedy nejpozději do konce tohoto roku,“ uvedl v krátkém prohlášení. Po zhruba pětiminutovém setkání s novináři, na kterém nebyl prostor pro dotazy, odjel na letiště, odkud zamířil na návštěvu Vatikánu.

Už o víkendu vysvětlil okolnosti svého působení ve firmě Gazdíkovi a Schwarzenbergovi. „Předložil důkazy, že žádné prostředky do společnosti nevložil, v tomto ohledu mu věřím. Nadále si ale myslím, že ministr a politik obecně by neměl být spojen s takovými lidmi. V tom nemají politici stejná práva,“ řekl dnes Gazdík ČTK. Zopakoval, že Besser pochybil v majetkovém přiznání.

„Ministři za ODS odstupovali, i když se jim žádné porušení neprokázalo. Například Pavel Drobil,“ řekl Nečas sobotním Lidovým novinám. Připomněl tak odchod ministra životního prostředí kvůli podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí. Nedávno pak odstoupil kvůli nejasnostem kolem původu rodinných peněz ministr průmyslu Marin Kocourek (ODS).