Besser nepřiznal podíl ve firmě v USA

Jiří Besser,  ministr kultury

Jiří Besser, ministr kultury Zdroj: E15

Ministr kultury Jiří Besser v přehledu svého majetku neuvedl účast ve společnosti Comoros Group, která je registrovaná ve Spojených státech a vlastní nemovitost na Floridě za zhruba 230 tisíc dolarů (4,3 milionu korun). Besser to potvrdil v reakci na zjištění serveru Deník Insider. Dalšími podílníky podniku jsou dva Besserovi přátelé, s nimiž se údajně zná od dětských let; za opomenutí uvést majetek v přiznání je prý "připraven nést odpovídající zákonné následky".

„Jsem stále veden jako společník Comoros Group, LLC, což jsem si osobně ověřil při nedávné návštěvě USA, a to přesto, že jsem již dříve informoval společníky o mém úmyslu ze společnosti vystoupit. Po tomto zjištění jsem zadal svým právníkům, aby tento formální úkon vyřešili co nejdříve,“ uvedl Besser.

Deník Insider napsal, že ministr Besser své angažmá v Comoros Group v rozporu se zákonem neuvedl v majetkovém přiznání, které sepisují členové vlády a poslanci sněmovny. Nikde se prý nezmínil ani o nemovitosti na Floridě. Zmínka o těchto dvou věcech údajně chybí také v přiznání, které musel podávat jako starosta Berouna, jímž byl do svého vstupu do vlády v roce 2010.

Společnost Comoros Group, LLC podle Bessera nikdy nevyvíjela žádnou podnikatelskou činnost a nevytvářela žádný zisk. K účasti ve firmě ho prý v roce 2009, tedy v době, kdy byl rozhodnutý odejít z veřejné sféry, oslovil dlouholetý přítel s žádostí o pomoc. „Byt byl financován hypotečním úvěrem a z formálních důvodů bylo nutné, aby společnost vlastnili minimálně tři podílníci,“ prohlásil ministr.

Za své pochybení se Besser veřejně omluvil a oznámení o majetku prý doplní. Besser je ministrem kultury od loňského roku.