Besserova nástupce určí STAN

Jiří Besser

Jiří Besser Zdroj: E15

Premiér Petr Nečas dal včera najevo, že výběr nového ministra kultury. který nahradí Jiřího Bessera, bude na TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Jméno nového ministra by měli předložit začátkem příštího týdne.

Předseda poslanců TOP 09 a zároveň STAN Petr Gazdík oslovil dohromady sedm lidí. Čtyři z nich – včetně poslankyně a bývalé starostky Vizovic Aleny Hanákové – jsou prý ochotni o nabídce uvažovat. Sám Gazdík Bessera vystřídat nechce, ve hře už není ani poslanec Stanislav Polčák, o němž se ještě v úterý spekulovalo. Celostátní výbor STAN má o vhodném kandidátovi rozhodnout příští pondělí.

„Je to příspěvek ke zlepšení politické kultury v Česku,“ komentoval Besserovo rozhodnutí Gazdík. Podle něj ale bude muset svoji kauzu ještě vysvětlit. „Byť jsme zažili řadu mnohem horších kauz a ministr se korupce nedopustil, politik se s odsouzenými stýkat nesmí,“ poznamenal šéf poslanecké frakce TOP 09.

Z Nečasovy čtrnáctičlenné vlády jmenované loni v červenci už odešlo celkem šest ministrů. A včetně několikaměsíčního působení Radka Šmerdy v čele rezortu dopravy tak jde už o sedmou změnu v koaličním kabinetu. Besser začátkem týdne řekl, že je připraven odejít, pokud mu bude prokázáno korupční jednání. A vzápětí odcestoval na služební cestu do Vatikánu, z níž se vrátil ve středu večer. Koaliční politici mu ale mezitím dali najevo, že jim jeho kauza vadí.