Bič na právnické osoby: trestných činů pro firmy výrazně přibude

Soud, ilustrační foto

Soud, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Za usmrcení pacienta z nedbalosti nebo za dopravní nehodu způsobenou pod vlivem alkoholu už nemusí být napříště stíhaný jen lékař nebo řidič, ale také nemocnice či dopravní firma. Na společnosti se bude vztahovat i trestný čin pomluvy, což mohou pocítit hlavně mediální domy. Za určitých okolností však budou moci být právnické osoby obvinění zproštěny, což dosud nebylo možné.

S výrazným rozšířením okruhu paragrafů z 88 na více než dvě stovky a s vyviněním počítá novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, s níž v závěrečném kole souhlasila Poslanecká sněmovna. Nyní ji projedná Senát. Bič na firmy dopadá v Česku už čtvrtým rokem, původní normu přijala Nečasova vláda. Od té doby vynesly soudy necelou stovku odsuzujících rozsudků, ve dvaceti případech argumenty obžaloby neuznaly.

„Novela odstraňuje disproporce mezi různými typy právnických osob: jedny stíhat lze, jiné ne. U fyzických osob tomu tak není. Jde o to, aby si i firmy byly rovné před zákonem,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 šéf komise pro trestní právo Legislativní rady vlády a advokát Tomáš Gřivna.

Zvýšení kriminality

Podle něj je podstatné, že pokud se rozšiřuje okruh deliktů a kriminalita se tak zvýší, byla přijata možnost vyvinění. A to u všech kategorií možných pachatelů, tedy nejen u řadových zaměstnanců. Podle kritiků však může vyvinění vést k zastavení kauz jako je Metrostav nebo Agrotec. První ze společností spadá do případu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, druhá je vyšetřovaná kvůli zakázkám od České pošty. Agrotec patří Agrofertu ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Návrh komunisty Zdeňka Ondráčka stíhat právnickou osobu i za pomluvu získal ve sněmovně širokou podporu. Změnu napadly Unie vydavatelů a Sdružení pro internetový rozvoj, protože může být faktickým zavedením cenzury.

Ondráček na sebe upoutal pozornost, když se neúspěšně domáhal omluvy tehdejšího místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který ho označil za komunistického fízla a mlátičku. Poslanec byl před listopadem 1989 příslušníkem jednotky Veřejné bezpečnosti, která zasahovala na protirežimních demonstracích.

Stíhání firem potřebuje vyladit