Bitva o služební zákon se může protáhnout

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné schůzi sněmovny.

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné schůzi sněmovny. Zdroj: CTK

Smírčí debata zástupců vládní koalice a opozice o novele zákona o státní službě odstartovala. Odhadovat výsledek, tedy kdy a jak jednání skončí, by bylo ošidné.

Možnosti jsou ale v zásadě tři. Ideální stav – kompromisní dohoda. Druhá varianta – nedohoda. V takovém případě by ovšem opozice přijetí normy ve sněmovně blokovala, obstruovat by mohla neomezenou dobu. Pokud by se jí to dařilo do konce roku, vstoupil by v platnost dvanáct let starý zákon ze Zemanovy éry, jehož platnost pravicové i levicové kabinety po léta odsouvaly. Jedním z důvodů je, že jeho aplikace by přišla na více než pět miliard korun. I zástupci TOP 09 a ODS tvrdí, že původní zákon nechtějí, protože má horší rozpočtové dopady.

Třetí verzí je varianta, která by případně mohla skončit až u Ústavního soudu: vládní koalice navzdory jednacímu řádu dolní komory parlamentu zamezí opozičním obstrukcím a návrh novely schválí „silou“.

Největším trnem v oku především TOP 09 a ODS je vznik postu generálního ředitele státní služby. Toho se ale nechce vzdát zejména ČSSD, bez tohoto „superúředníka“ by se údajně nepovedlo odpolitizovat státní správu.

Bez konkrétního výsledku skončilo už včerejší odpolední předkolo hlavního večerního vyjednávání. Premiér Bohuslav Sobotka jednal se šéfem poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ten po jednání řekl, že předseda vlády pozorně vyslechl jeho argumenty, Sobotka oznámil, že trvá na zřízení generálního ředitelství státní služby. „Byla to taková příprava na večerní jednání, zdůraznil jsem ale, že generální ředitelství je zárukou fungování zákona o státní službě,“ konstatoval. Premiér se sešel také s představiteli iniciativy Rekonstrukce státu a s lidmi z ANO a KDU-ČSL. Čas na dohodu si jednající strany vyhradily do čtvrtka, v pátek by měla ve sněmovně pokračovat mimořádná schůze svolaná právě kvůli přijetí služebního zákona.

Jana Havligerová: Poslanci i vláda se činí