Blažek obrací, výběrové řízení kvůli Bradáčové nebude

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Zdroj: ctk

Návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka na vypsání výběrového řízení na místo pražského vrchního státního zástupce padl. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman totiž stále trvá na obsazení Lenky Bradáčové do této funkce, vysvětlil ministr.

„Pan Zeman řekl, že výběrové řízení ne. My se musíme dohodnout. Na výběrovém řízení jsme se nedohodli. Detaily tedy nemá smysl vůbec řešit,“ řekl serveru Týden.cz Blažek.

Podle Zemana by výběrové řízení odporovalo zákonu o státním zastupitelství. Podle něj nejvyšší žalobce navrhuje ministrovi kandidáty na posty šéfů Vrchního státního zastupitelství. Ten se pak rozhodne, zda je jmenuje. Výběrové řízený by prý mohlo být právně napadnutelné. Proti ministrovu plánu protestovala i TOP 09, opozice a někteří ústavní právníci.

Předpokladem pro uspořádání výběrového řízení bylo stažení Zemanova návrhu na jmenování ústecké státní zástupkyně Bradáčové. „Ale on na něm trvá, takže není o čem se bavit,“ dodal Blažek.

Ministr odmítá, že by jeho původní návrh byl protizákonný. „Výběrová řízení jsou běžně používaná už několik let. Pouze nebyla použita na funkci vrchního státního zástupce… Musel by to vypsat pan Zeman, ne já, samozřejmě,“ vysvětlil.

Blažek se stále ještě nerozhodl, zda Bradáčovou na pozici šéfky pražských žalobců . Jak vysvětlil, zatím s ní hovořil jen jednou a chce se s ní přinejmenším ještě jednou sejít.

Bradáčová je známá zejména z kauzy někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), který je obviněn z korupce. Její jmenování šéfkou pražského VSZ navrhl Zeman již před časem Pospíšilovi. Pospíšil byl připraven žalobkyni jmenovat. Než to stačil udělat, odvolal ho prezident na návrh premiéra Petra Nečase z funkce. Spekulovalo se o tom, že právě chystané jmenování Bradáčové bylo důvodem Pospíšilova konce na ministerstvu. Předseda vlády to odmítl.

Rychetský: Blažkova pravomoc je jen symbolická

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka Blažkovo váhání se jmenováním Bradáčové potvrzuje spekulace o důvodech odvolání jeho předchůdce. „Ministr tímto krokem potvrdil nejen moje podezření, že bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil byl odvolán právě kvůli tomu, aby nevyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce,“ řekl.

ČSSD se domnívá, že pokud Blažek Bradáčovou nejmenuje, znamená to, že ministr byl do úřadu vyslán s úkolem zajistit „politický vliv na trestní kauzy týkající se některých politiků a na ně napojených podnikatelů“. Podle týdeníku Respekt již i nový ministr připustil, že „určití významní lidé si její jmenování nepřejí“. Sám by ale odmítnutí návrhu nejvyššího státního zástupce musel podrobně odůvodnit.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dnes v České televizi řekl, že jmenování vrchního státního zástupce ministrem spravedlnosti má symbolickou rovinu. „Do funkce vrchního státního zástupce jmenuje ministr toho kandidáta, kterého mu navrhne nejvyšší státní zástupce,“ sdělil Rychetský.