Boj o místa: Chalupa z pražské kandidátky vypadl

Václav Chalupa

Václav Chalupa Zdroj: E15

Exministr životního prostředí a bývalý starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa se nedostal na pražskou kandidátku ODS. Jako jedničku si zvolila pražská ODS bývalou předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou. Druhé místo si po mnohahodinovém jednání vybojoval bývalý pražský primátor a šéf pražské ODS Bohuslava Svobodu. Třetí místo obsadí bývalá poslankyně Jana Černochová.

Chalupův neúspěch ale zatím nemusí znamenat konec jeho kandidatury do Poslanecké sněmovny. Výkonná rada ODS, která bude mít poslední slovo při schvalování kandidátek, ho může nominovat podle svého uvážení.

Chalupa řekl, že chce kandidovat pouze v Praze. Dodal, že věří, že ODS se v této otázce zachová jako konzervativní strana.

Delegáti se rozhodovali mezi dvěma kandidátkami. První navrhl Svoboda. Kromě bývalého primátora a Černochové na ní figuroval na čtvrtém místě starosta Radotína Karel Hanzlík a na pátém bývalá poslankyně Lenka Kohoutová. Chalupa v návrhu zcela chyběl.

Exministr navrhl kandidátku vlastní, na druhé místo nominoval Černochovou, na třetí sebe, na čtvrté starostu Štěrbohol Františka Ševíta, jako pětku Hanzlíka a na šesté místo Kohoutovou. Svobodu na svou kandidátku nenavrhl. Delegáti sněmu Svobodův návrh schválili v prvním kole poměrem hlasů 43 ku 37. „Máme většinové rozhodnutí, za tímto většinovým rozhodnutím všichni stojíme, od této chvíle nediskutujeme, ale pracujeme,“ ohodnotil výsledek hlasování Svoboda. Němcová vyjádřila s konečnou podobou kandidátní listiny spokojenost.