Boj o osm tisíc lidí. Odbory vyzvaly Babiše, aby neblokoval poštovní novelu

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) Zdroj: Jan Rasch, Euro

Zástupci poštovních odborů dnes vyzvali ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby neblokoval přijetí návrhu novely poštovního zákona. Chtějí tak zabránit masovému propouštění na České poště. Pod otevřený dopis se podepsalo přes 8500 zaměstnanců pošty, tedy více než čtvrtina všech pracovníků podniku. Po předání dopisu na ministerstvu financí to uvedl předseda Koordinačního odborového výboru České pošty Karel Koukal.

Babiš je dnes na setkání ministrů financí Evropské unie v Bruselu, a proto si dopis nemohl převzít. „Nicméně se s dopisem seznámí, až se na ministerstvo financí vrátí,“ řekl mluvčí Radek Ležatka.

Navrhovaná novela poštovního zákona počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních poštovních služeb, které si stát u ní objednává, bude hradit stát. Podle stávající právní úpravy by měl náklady hradit kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu, tedy nejvíc Česká pošta. Ministr Babiš ale tvrdí, že pošta je v dobré finanční kondici a dotaci ze státního rozpočtu nepotřebuje.

Pokud by novela nebyla přijatá, pošta by podle Koukala musela snižovat osobní náklady a redukovat pobočkovou síť. „Snižovat osobní náklady znamená snižovat zaměstnanost, snižovat zaměstnanost znamená propouštět,“ dodal s tím, že pošta by během deseti let mohla přijít až o osm tisíc lidí.

Chystají se další kroky

Pokud novela nebude přijatá, odbory podniknou další kroky. „Určitě to nebudou stávky. Určitě to nebudou takové věci, které by ohrozily samotnou existenci pošty,“ dodal Koukal.

Podle prezidenta jedné z menších odborových organizací na poště, Federace výkonných zaměstnanců ČR, Miroslava Prokopa nebyl dopis dostatečně projednán všemi poštovními odborovými svazy. „Dle mého osobního názoru se jedná o akci, která v této podobě nebude mít žádný přínos pro zaměstnance. Pouze má posílit pozici vedení ČP,“ podotkl.

Potřebná půl miliarda

Aby pošta zůstala v letošním roce zisková, potřebovala by zhruba půl miliardy korun. Loni jí zisk klesl o pětinu na 241 milionů korun. Letos za první čtvrtletí podnik podle Babiše vykázal zisk 150 milionů korun a na účtech má dvě miliardy korun.

Státní podnik Česká pošta patří k největším zaměstnavatelům v zemi a v současnosti v ní pracuje kolem 32 tisíc lidí. Od roku 1993 propustila kolem 17tisíc zaměstnanců. Pošta v současné době provozuje 3200 poboček. Do deseti let ale plánuje čtyři pětiny z nich převést na smluvní partnery v podobě franšíz. Tím chce ušetřit několik set milionů korun ročně.