Bosch otevře v Českých Budějovicích obor mechatronika

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Společnost Robert Bosch otevře v září v Českých Budějovicích nový čtyřletý studijní obor mechatronika. Bakalářský program nabízí německý koncern ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou, na výuce se bude podílet také Fakulta strojní ČVUT. „Program bude stavět na kvalitních teoretických základech matematiky, fyziky a informatiky, specializovaných profilových předmětech a zejména na odborné praxi ve výrobních a vývojových provozech firmy,“ říká rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Obor bude otevřen zhruba pro dvacítku zájemců. Studenti budou mít možnost získat v posledních dvou ročnících od firmy Bosch stipendium ve výši 6 tisíc korun měsíčně. Mohou také pokračovat v inženýrském studiu na pražské ČVUT.

Nový obor vychází z německého modelu duálního vzdělávání. Vysoká škola je garantem teoretické části, veškerou praxi pak přebírá firma. V případě Bosche jeho závod v Českých Budějovicích, který se zaměřuje na automobilové komponenty. Studenti tak od počátku mají možnost pracovat v reálných podmínkách a jejich budoucí zaměstnavatelé nemusejí řešit další školení a zaučování.

mechatronikamechatronika | Jihoceska univerzita

Model se ovšem v Česku neuchytil. Některé německé firmy proto zkusily jít vlastní cestou. Třeba Škoda Auto si v roce 2000 založila vlastní firemní vysokou školu.