Bradáčová odmítá pokutu

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová vystoupila 15. května v Praze na tiskové konferenci k zadržení poslance za ČSSD Davida Ratha a dalších sedmi lidí.

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová vystoupila 15. května v Praze na tiskové konferenci k zadržení poslance za ČSSD Davida Ratha a dalších sedmi lidí. Zdroj: ctk

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) nadále nesouhlasí s pokutou 100 tisíc korun, kterou mu udělil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kvůli plošnému zveřejnění platů žalobců a zaměstnanců zastupitelství. „Zvažujeme další právní kroky,“ sdělil včera deníku E15 Pavel Málek, šéf analytického a legislativního odboru VSZ v Praze.

Předseda ÚOOÚ Igor Němec nevyhověl námitkám zastupitelství proti pokutě a ta nabyla právní moci na konci minulého týdne. Podle něj byly platy zaměstnanců zveřejněny v rozporu s účelem, ke kterému jsou standardně shromážďovány.

Tedy mzdovému a daňovému. Stanovisko ÚOOÚ se opírá o judikaturu Soudního dvora EU i Ústavního soudu ČR.

Zastupitelství se zamítavým stanoviskem Němcova úřadu počítalo. Proto je připraveno obrátit se na Městský soud v Praze, aby rozhodnutí úřadu podrobil přezkumu. Právě tento soud nedávno shodil pokutu udělenou úřadem obci Psáry. Za to, že obec zveřejnila plat exředitelky obecní školy. Soud se postavil za obec s tím, že plat ředitelky je součástí veřejných zdrojů. A ty podléhají veřejné kontrole.