Brexit podle ekonomů srazí český růst o dva procentní body

Šéf UKIP Nigel Farage agituje za Brexit

Šéf UKIP Nigel Farage agituje za Brexit Zdroj: ctk

Případné britské vale unii se podepíše i pod růstové šance Česka. Tuzemské banky i poradenské firmy jsou připraveny v okamžiku vyhlášení brexitu seškrtat vyhlídky domácí ekonomiky. Unijní ztráta Británie by prý v případě následných otřesů v evropské politice mohla Česko připravit i o dva procentní body růstového tempa. Takové zpomalení by například letos vrhlo domácí ekonomiku na práh stagnace.

“Skupina UniCredit hodlá v případě potvrzení brexitu citelně zhoršit makroekonomický výhled pro Británii i eurozónu, na což bychom jistě také zareagovali z hlediska výhledu pro Česko a Slovensko,” říká Petr Plocek z UniCredit bank. „Pokud by skutečně došlo k odchodu Velké Británie z EU, budeme aktualizovat makroekonomickou prognózu Komerční banky,“ uvádí i Pavel Zúbek z Komerční banky.

Konkrétní odhady, o kolik by česká ekonomika přišla, se různí podle dramatičnosti odezvy brexitu na evropské politické scéně. „Brexit by sám o sobě ovlivnil náš odhad českého růstu v řádu desetinek procenta. Pokud by byl ale doprovázen politickou nestabilitou v dalších evropských zemích, a tím i útlumem evropské ekonomiky, bylo by následné zpomalení výraznější, a to o jeden až dva procentní body,“ soudí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Česko přitom patří na středoevropské mapě v obchodu s Británií k těm nejaktivnějším zemím. „Do Británie směřuje kolem pěti procent českého HDP, obdobně důležitým partnerem je Londýn v regionu jen pro Slovensko,“ uvádí expert Moody's Analytics Tomáš Holinka. Právě tyto země by tak podle něho pocítily komplikace spojené s brexitem nejintenzivněji.