Brusel posvětil služební zákon, Česko má přístup k evropským fondům

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Evropská komise souhlasila s úpravami služebního zákona a jeho konečnou podobou, oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česká republika tak podle něj splnila hlavní podmínku pro čerpání peněz z EU na nové programové období 2014 až 2020. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy Česko už nemusí čekat na formální schválení operačních programů a první výzvy by mohly být zveřejněny na konci dubna.

V tomto termínu chce třeba resort průmyslu a obchodu vyhlásit první výzvy v programu podnikání pro inovace. Evropská komise na konci února vládě potvrdila, že přijímá její závazky k dokončení úprav služebního zákona. Minulý pátek pak souhlas se služebním zákonem Sobotkovi potvrdil i předseda komise Jean-Claude Juncker. „Je to jakási tečka za diskusí mezi českou vládou a Evropskou komisí o tom, jestli se nám zákon o státní službě podařilo schválit v rozumné podobě, nebo ne,“ prohlásil premiér po dnešním jednání vlády.

„Ve chvíli, kdy byla odstraněna hlavní překážka čerpání EU fondů, je na jednotlivých resortech, aby dotáhly projednání svých operačních programů s Evropskou komisí. Čím rychleji začneme schvalovat první výzvy, tím dříve podpoříme růst naší ekonomiky novým přílivem peněz,“ uvedl Sobotka. Minulý týden řekl, že vláda chce mít operační programy Bruselem odsouhlasené do poloviny letošního roku.

Kromě této normy bylo pro čerpání evropských peněz podmínkou odstranit nedostatky u zákona o posuzování vlivů na životní prostředí

„Na druhou stranu my můžeme začít vyhlašovat výzvy už mnohem dříve. Ve chvíli, kdy komise řekne, že souhlasí, jak jsou programy napsány, tak v tu chvíli je možno přijít s prvními výzvami,“ řekl Prouza ČTK a Českému rozhlasu. „Minimálně ministerstva průmyslu a obchodu, školství a životního prostředí jsou v podstatě připravena začít vyhlašovat. Koncem dubna by se mohly objevit první výzvy,“ upřesnil. Sobotka ujistil, že kde to bude možné, nebudou úřady čekat na formální schválení všech operačních programů

„Naše ministerstvo je připraveno vyhlásit první výzvy Operačního programu podnikání pro inovace co nejdříve,“ potvrdil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Zveřejnit by je chtěl na konci dubna. „Výzvy budou zaměřeny především na malé a střední podniky. Některé programy například v oblasti energetiky umožní podporu i pro velké společnosti. Pokud dojde k vyhlášení všech výzev první vlny, budeme mít pro podnikatele připraveny finanční prostředky v objemu kolem 20 miliard korun,“ uvedl Mládek.

Vláda s komplikacemi nepočítá

Služební zákon začal platit loni v listopadu a je účinný od letošního 1. ledna. Česko dosud jednalo s Evropskou komisí o zavádění této normy a jednotlivých prováděcích předpisech k ní.

Zákon o státní službě by měl odpolitizovat státní správu. Prezident Miloš Zeman ho ale napadl u Ústavního soudu, schvalovací proces zákona podle něj odporoval ústavním principům. Výhrady má prezident i k některým pasážím zákona. Vláda ale podle Prouzy momentálně nepočítá s tím, že by verdikt Ústavního soudu mohl ohrozit budoucí čerpání evropských fondů.

„Samozřejmě záleží na tom, jak Ústavní soud rozhodne, ale v tuhletu chvíli nepočítáme s žádnou jinou variantou, než že zákon bude potvrzen tak, jak byl přijat,“ uvedl k prezidentově stížnosti. V případě, že ústavní soudci rozhodnou jinak, bude podle státního tajemníka záležet na míře zásahu do normy. „Pokud by náhodou Ústavní soud zrušil celý zákon, tak bychom to samozřejmě museli s Evropskou komisí řešit a najít nějakou alternativní cestu,“ dodal.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.