Bulovka se s metropolí dál pře o desítky milionů

Pamětnice. Původní budovy nemocnice byly postaveny v letech 1926–1934.

Pamětnice. Původní budovy nemocnice byly postaveny v letech 1926–1934. Zdroj: CTK

Praha chce zvýšit Nemocnici Na Bulovce nájem. Ještě předloni platila nemocnice za nájem pozemků a budov symbolických deset tisíc korun, nově to mají být desítky milionů ročně. Smlouvu, jejíž první návrh předložilo minulý týden, chce mít město ještě na podzim podepsanou. „Věřím, že se nám do podzimu podaří pokřivený nájemní vztah narovnat,“ uvedl radní Radek Lacko (ANO).

Tak jednoduché to ale nebude. Bulovka na podpis nespěchá. Připomíná, že většina nemocničních budov v majetku Prahy je ve špatném stavu. „Představa, že dokument, který se dle představ hlavního města týká zaplacení 875 milionů korun za nájem v průběhu 25 let, nemocnice schválí za dva měsíce, je iluzorní. Obzvláště proto, že nemocnice má jiné představy v základních bodech smlouvy,“ uvedl mluvčí Bulovky Martin Šalek.

Praha vlastní asi tři čtvrtiny areálu, nemocnici ale provozuje ministerstvo zdravotnictví. Kromě výše nájmu se strany neshodly ani na době trvání smlouvy. Pro nemocnici je nabízených 15 let s desetiletou opcí málo, chce kvůli lepšímu plánování dobu nájmu prodloužit na 99 let.

Donedávna platila mezi státními nemocnicemi za jednu z nejhorších, co se hospodaření týče. Naposledy v roce 2014 dostala dotaci od státu 200 milionů korun, od té doby se drží v plusu.

Zdravotníci: Nájem musí odpovídat kvalitě prostor
Alena Vrbovská, ředitelka BulovkyAlena Vrbovská, ředitelka Bulovky|CTK Opravy majetku Prahy stojí nemocnici ročně víc, než do nich investuje Praha, tvrdí ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská.
Na co nyní potřebujete investice Prahy nejvíc?

Žádosti na investice na město ze strany nemocnice přesahují 600 milionů korun a žádosti na opravy v letošním i příštím roce překračují 50 milionů. Kompletní rekonstrukci potřebuje pavilon chirurgie, žádáme o vybudování sociálního zařízení pro každý pokoj, potřebujeme centrální parkoviště.
Může se Bulovka obejít bez investic Prahy?

Praha do svého majetku za roky 2000–2015 investovala 614 milionů korun. Když odečteme velkou investici 400 milionů korun do starého pavilonu 8, vyplývá z toho, že průměrná roční investice je 14,2 milionu korun. Samotná údržba a opravy tohoto majetku stojí Nemocnici Na Bulovce ročně víc, než jsou pražské investice do nemocnice. Nazýváte to investicí do Bulovky. Je to ale především investice Prahy do svého majetku, a to má správný hospodář dělat. Pavilon 8 je z roku 1915, celá nemocnice byla otevřena v roce 1931.
Jak by se měla vypočítat nová výše nájmu z vašeho pohledu?

Praha stále žádá zvýšení nájemného ze současných sedm milionů a deseti tisíc korun na 35 milionů korun. Nemocnice Na Bulovce toto odmítá a navrhuje nájemné v rozmezí 15 až 20 milionů korun. Tržní nájemné je možné chtít za prostory, které jsou v odpovídající kvalitě. Výše nájmu musí vycházet především ze znaleckého posudku, který zohledňuje stav nemovitostí a potřebné investice do nich.