Bývalá Okamurova strana změnila název na Úsvit - Národní koalice

Úsvit přímé demokracie

Úsvit přímé demokracie Zdroj: ctk

Nejmenší parlamentní strana Úsvit přímé demokracie změnila název na Úsvit - Národní koalice. Členové strany na volební konferenci v Praze zároveň odhlasovali vzhled nového loga, který představuje hlavu lva s korunou. Strana zvolila také pět místopředsedů. Stali se jimi Karel Fiedler, Olga Havlová, Jana Hnyková, Martin Lank a Jan Zilvar.

Na předsedu strana nominovala šest kandidátů. Předsedou strany se nakonec stal válečný veterán Miroslav Lidinský, hlas mu dala většina delegátů strany. Marek Černoch pak obhájil post prvního místopředsedy. Černoch neměl protikandidáta, oba se totiž kandidatury vzdali v jeho prospěch. Delegáti volební konference pak dali Černochovi jednoznačnou podporu.

Černoch původně dostal nominaci na šéfa strany. Do poslední chvíle váhal, zda ji přijmout. V kandidátském projevu nakonec oznámil, že se jí vzdává ve prospěch vojenského veterána Miroslava Lidinského. Lidinský pak dostal drtivou většinu hlasů.

V hlasování o novém vedení rozhodovalo 58 delegátů. Nejmenší parlamentní strana má momentálně 155 členů. V Poslanecké sněmovně ji zastupuje devět poslanců.

Úsvit se změnami chce odstřihnout od sporů, které vyústily v odchod části členů včetně zakladatele strany Tomia Okamury. Okamura stranu opustil v únoru letošního roku po vzpouře části členů. Společně s dalším bývalým členem Úsvitu Radimem Fialou založil vlastní stranu Svoboda a přímá demokracie.