Část pražské ČSSD se chce odstřihnout od kmotrů

Bývalý šéf pražské ČSSD Petr Hulínský

Bývalý šéf pražské ČSSD Petr Hulínský Zdroj: E15 Eduard Erben

Stranická organizace sociální demokracie v hlavním městě je na rozcestí. Tuto sobotu delegáti krajské konference volbou nového předsedy rozhodnou, zda se buňka odstřihne od minulosti spojené s kmotry ODS, anebo dá pokračování spolupráce s nimi zelenou.

Místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera čeká střet s jeho sokem Petrem Hulinským. Zatímco kolem Dienstiera se soustředili odpůrci „starých pořádků“, Hulínský reprezentuje opačné křídlo. I když se ani jeden o post šéfa regionální organizace neuchází, dohromady tři kandidáti jsou s Dienstbierem či Hulinským názorově spřízněni.

„Půjde o to, zda budou mít i nadále vliv lidé, kteří byli spojeni se zkorumpovanou minulostí jako je Petr Hulinský nebo Karel Březina. Musí přijít nové osobnosti, jinak důvěru voličů nezískáme,“řekl pro E15.cz Dienstbier.

Hulinský dřívější spolupráci s ODS, ať už tichou nebo otevřenou, obhajuje. Podle něj to byla jediná možnost, jak prosadit část programu strany. „V opačném případě by například děti do 15 let a senioři nad 65 neměli jízdné zdarma nebo by se skokově zdražovalo vodné a stočné,“ hájí se Hulinský.

Pražská sociální demokracie je bez předsedy od loňského prosince, kdy po rozpadu koalice ODS a ČSSD v zastupitelstvu hlavního města Hulinský na tuto funkci rezignoval. Řízením byl pověřen Jiří Bodenlos, který bude při sobotním rokování usilovat o řádné zvolení. Kolem Bodenlose se semkli straníci, kteří sice mají k Dienstbierovi výhrady, spojuje je ale odpor proti Hulínskému. „Pražská stranická organizace stojí na určitém rozhraní, rozhodne se o jejím dalším směřování. Cílem je vítězství v dalších volbách,“ řekl Bodenlos.

Jeho protikandidát, šéf ČSSD v Praze 7 Karel Klíma, se počítá k zastáncům bývalé pravolevé koalice na magistrátu, která vznikla po komunálních volbách v roce 2010. „V této události je počátek dílčí krize, která v současné době ovlivňuje dění pražské sociální demokracie,“ uvedl.

Nejvíc nominací má Klíma

Jak Bodenlos, tak Klíma shodně zdůrazňují nutnost lepší komunikace uvnitř regionální buňky a posílení prestiže obvodních organizací v metropoli. Oba rovněž slibují prostor pro odborníky a nové tváře.

Nejvíce nominací, dohromady sedm, získal Klíma. Pět obvodů by si včele pražské ČSSD přálo Bodenlose. Jednu nominaci má místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk, dva obvody nikoho nenominovaly. Delegáti se však nominacemi řídit nemusí. Bodenlosovi navíc hraje do karet skutečnost, že za ním stojí velké městské části jako je Praha 4 nebo 8.

Souboj se svede i o pozice místopředsedů. Bude se o ně ucházet jak dosavadní členové předsednictva jako třeba Karel Březina, Daniel Hodek, Roman Petrus či Jan Smetana, tak předseda ČSSD v Praze 11 Drahoslav Matonoha, syn herce Pavla Landovského Jakub či místostarostka Prahy 3 Miroslava Oubrechtová. Nominaci získalo celkem 15 straníků.