Centrální banka: Nezaměstnanost ještě dva roky poroste

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost by se měla podle prognóz České národní banky dostat v Česku na vrchol letos ve třetím čtvrtletí. Bude se ale zvyšovat v roce 2013, a to i přestože po letošní stagnaci pro příští rok očekává ČNB ve Zprávě o inflaci obnovený ekonomický růst.

Nezaměstnanost by se měla podle prognóz České národní banky dostat v Česku na vrchol letos ve třetím čtvrtletí. Bude se ale zvyšovat v roce 2013, a to i přestože po letošní stagnaci pro příští rok očekává ČNB ve Zprávě o inflaci obnovený ekonomický růst.

Sezonně očištěná míra nezaměstnanosti byla v letošním prvním kvartále podle ČNB na úrovni 6,6 procenta. „Během letošního roku dojde vlivem poklesu celkové zaměstnanosti, který bude jen částečně kompenzován pokračujícím poklesem pracovní síly, k nárůstu nezaměstnanosti, a to k sedmiprocentní hladině na konci roku,“ uvádí centrální banka. Nezaměstnanost by letos měla dosáhnout průměru 6,8 procenta, v roce 2013 pak 6,9 procenta.

Loni se snížil počet zaměstnanců o 0,5 procenta. Banka připomíná, že na druhé straně vzrostl počet podnikatelů na rekordní úroveň 18,3 procenta z celkové zaměstnanosti. Podnikatelů je 900 tisíc.

Růst mezd ke konci loňského roku dosáhl dvou procent, po odečtení inflace ale hodnota mezd poklesla o 0,4 procenta.
Celkově centrální banka pro letošek očekává stagnaci HDP, v roce 2013 by měl nastat růst 1,9 procenta, tažený zahraničním oživením. Kvůli vývoji na trhu práce, poklesu disponibilních příjmů domácností a růstu cen způsobených zvýšením DPH letos poklesne spotřeba domácností o 0,4 procenta. Analytici bank oslovení deníkem E15 očekávají ještě prudší pokles spotřeby, v průměru o jedno procento.

V roce 2013 ČNB očekává mírný růst ekonomiky i spotřeby

Pro příští rok už ČNB vidí spotřebu optimističtěji, měla by vzrůst o 0,9 procenta s tím, jak poklesne inflace a poroste ekonomika. Na rozdíl od domácností spotřeba vlády bude podle ČNB klesat letos i příští rok kvůli snaze zavádět úsporná rozpočtová opatření.

Co se týče deficitu veřejných financí, ten loni skončil lépe, než se čekalo, na úrovni 3,1 procenta hrubého domácího produktu. ČNB ale připomíná, že lepší výsledek je způsoben poklesem vládních investic.

Letošnímu deficitu veřejných financí pomůže podle ČNB zvýšení daně z přidané hodnoty. Ta podle odhadu banky přinese do státního rozpočtu 29 miliard korun. „Útlum ekonomické aktivity se bude na druhé straně projevovat ve výpadku daňových příjmů a tím v prohloubení cyklické složky vládních deficitů,“ upozorňuje ČNB. Schodek rozpočtu má letos dosáhnout tří procent HDP.

Negativní dopad na HDP bude mít podle odhadů centrální banky i soubor dalších rozpočtových opatření, která vláda plánuje pro rok 2013. Tam patří například omezení valorizace důchodů, zvýšení DPH o jedno procento, zvýšení daní fyzických osob a z převodu nemovitostí a podobně. Jako celek by měly státnímu rozpočtu přinést 58 miliard korun. Centrální banka upozorňuje, že ze dvou třetin jde o úpravy na příjmové, nikoli výdajové straně rozpočtu, což povede k dalšímu snížení disponibilních příjmů domácností a spotřeby a ekonomiku to sníží o 0,8 procenta.