Černé na bílém, prioritou ve zdravotnictví jsou platy. Potřetí v řadě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Ilustrační foto
Kdo dostane přidáno v roce 2017 ve zdravotnictví
Nemocnice
Vítkovická nemocnice
Nemocnice Lékařů bez hranic v Gaze
7
Fotogalerie

Z 13,32 miliardy korun, které přijdou do českého zdravotnictví příští rok navíc, půjdou 9,2 miliardy na lůžkovou péči.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) poslal do připomínkového řízení úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze ve zdravotnictví na příští rok. „Není tajemství, že za nejzávažnější považujeme situaci v lůžkových zařízeních, kde se projevuje nedostatek lékařů, a především sester,“ potvrdil Němeček prioritu vyhlášky.

Díky ekonomickému růstu a zvýšení plateb státu do zdravotnictví je co rozdělovat. Na zdravotní služby příští rok bude odhadem 266,64 miliardy korun, což je proti letošku navíc 13,32 miliardy korun. V předchozích letech byl nárůst zhruba o deset miliard. I když návrh jednoznačně preferuje nemocnice, nejsou s ním jejich zástupci spokojeni.

„Na deklarovaný desetiprocentní nárůst platů tato vyhláška nestačí,“ řekl deníku E15 předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Nemocnice, které se řídí tabulkami, tak mohou být tlačeny do úspor na úkor poskytované péče. Například v léčebnách následné péče tvoří osobní náklady 70 procent výdajů.

Ministr Němeček je přesto přesvědčen, že se zdravotníkům platy zvýší, jak vláda schválila. A to nejen tam, kde se řídí tarifem. „Platy budou muset zvyšovat i ostatní provozovatelé, jinak by o personál přišli,“ řekl ministr. Němečka za návrh vyhlášky ostře kritizuje Sdružení ambulantních specialistů. Mělo přislíbený nárůst o dvě procenta proti letošnímu roku. Navržený text by jim prý přinesl jen 0,5 procenta nebo stagnaci.

„Bude vůbec někdy možné se spolehnout na vaše slovo?“ tážou se zástupci sdružení v otevřeném dopisu ministra. Němeček ale pro deník E15 uvedl, že s dvouprocentním nárůstem pro ambulance specialistů počítá.

Kdo dostane přidáno v roce 2017 ve zdravotnictvíKdo dostane přidáno v roce 2017 ve zdravotnictví|e15

 „Moje zadání takové bylo, zajistíme to,“ řekl. Praktičtí lékaři, kteří v září hrozili protesty, jsou v zásadě spokojeni. „Předběžně se zdá, že ministerstvo dohodnutý kompromis dodrželo,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Právník Ondřej Dostál kritizuje, že jsou ve vyhlášce stejně jako v předchozích letech limity. Pokud lékař poskytne více péče, nedostane ji plně zaplacenou. Vyhlášku pro rok 2013 kvůli tvrdým limitům zrušil Ústavní soud. Němeček ale limity hájí, bez nich by se podle něj každý systém zdravotnictví zhroutil.